Свинско по цюрихски /Zurich-style Pork Recipe

Здравейте приятели на вкусната храна!
Днес ви предлагам рецепта на шеф Евгени Петков, която е подходяща за всеки повод - за семеен неделен обяд, а защо не и за празничната трапеза.

Българите традиционно свързват предстоящите Коледни празници със свинско, и по - специално с пържоли, но ако сте любителите на експериментите в кухнята и решите да изненадате гостите и семейството си с нещо различно, то тогава ви предлагам да заложите на това ястие с лек и деликатен, топящ се в устата вкус.

За рецептата ще ви е необходимо крехко свинско месо - най - добре бон филе.
Не забравяйте да го почистите много добре от ципите, тъй като те при готвенето ще останат жилави.
Ястието се получава още по - вкусно и ароматно, ако прибавите към гъбите и сърнели или манатарки (предварително накиснати за около 20  мин. в хладка вода)

Необходими продукти: - за 3 порции

700 гр свинско бон филе
300 мл течна сметана за готвене
200 гр зеленчуков микс (царевица, морков, грах, червени чушки) - аз използвах пресни моркови и червени чушки, както и царевица и грах от консерва.
1 връзка зелен лук
250 гр гъби печурки
1 ч.ч ориз
прясно смлян бял пипер
1 глава лук - ситно нарязана
50 гр краве масло
сол на вкус

Начина на приготвяне:

Измийте свинското бон филе, подсушете го и внимателно изрежете ципите. Ако не го направите, те ще останат жилави при готвенето и ще развалят ефекта от това ястие.
Нарежете свинското на жулиени.
Разтопете маслото в дълбок тиган и задушете лука. Поръсете месото с пипер и го пуснете в тигана. Разбъркайте и пържете около 10 мин.
Добавете нарязаните гъби и задушете, докато омекнат.
Налейте 300 мл течна сметана и оставете ястието да поври, като внимавате да не загори.
Сметаната трябва да намали обема си наполовина. Посолете на вкус.
В отделен съд сварете ориза - използвах бисерен ориз, добре измит, за да падне нишестето.
Варих в съотношение ориз: вода - 1:2.5. Периодично проверявам за готовност на оризовите зърна. Варя отначало на макс степен и след като заври водата, намалям котлона на 5 степен от 9.
Ако използвате микс от зеленчуци, то тогава ги задушете в отделно тиганче.
Аз запържих пресните моркови (нарязани на кубчета). Прибавих чушките и долях в тигана много малко вода.
Изчаках морковите леко да омекнат и тогава прибавих към зеленчуковата смес граха и царевицата от консерва.
Ястието се сервира, като в дълбока чиния поставяме малко от ориза, поръсваме с зеленчуците, оформяме кладенче и в него поставяме малко от месото с гъбите.
Поръсваме със ситно нарязан пресен лук и сервираме веднага.
Да ви е сладко приятели!

Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар