Тиквички с кашкавал на фурна (Варненско) /Traditional Bulgarian dish from Varna "Baked Zucchini Recipe" with Kashkaval- typical Bulgarian yellow cheese


Здравейте приятели!
Днес ви предлагам поредната рецепта от проекта ми Българска Национална кухня.
Ястието, което сервирам днес, е от Варненския край.
Не пропускайте да го опитате в сезона на изобилието от пресни зеленчуци на пазара.
Досега съм приготвяла тиквичките традиционно  - пържени, с ориз, на кюфтета.
Оказа се обаче, че съществуват много интересни и вкусни, позабравени ястия от националната ни кухня.
Източникът на тази рецепта е книгата " Българска национална кухня"от 1978 г. - истинска съкровищница се оказа.
Ето и необходимите продукти за това леко и много вкусно лятно ястие.
Необходими продукти 
(за тавичка с приблизителни размери 31/22 см)
4 тиквички
5 пиперки Капия
250 гр кашкавал
200 мл прясно мляко
1 ч.л доматено пюре - разтворено в малко водичка (използвах вместо доматено пюре, домашна ситно смляна лютеница)
3 яйца
80 гр краве масло - за намазване на тавичката и малко за отгоре
1 връзка пресен магданоз
сол на вкус
Допълнително при поднасяне:
500 гр Кисело мляко
скилидка чесън
връзка пресен копър

Начин на приготвяне:

Тиквичките се нарязват на колелца, след което се сварят  в подсолена вода.
Пиперките се изпичат, обелват се и се почистват от семките.
В намазана с масло тавичка се нареждат последователно редове от тиквички и пиперки, всеки ред се поръсва с настърган кашкавал.
Завършва се с ред от тиквички.
Яйцата се разбиват с прясното мляко.Прибавя се доматеното пюре, разтворено в малко студена вода, и ситно нарязания магданоз.
С получената смес се заливат тиквичките и пиперките.
Отгоре се поставят парченца от маслото.
Ястието се запича в силна фурна до зачервяване.
Поднася се охладено със сос от кисело мляко с чесън и копър.
Да ви е сладко!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по-долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във FacebookБлагодаря ви!





Няма коментари:

Публикуване на коментар