Свински котлети в плик с мащерка и сини сливи /Pork chops with thyme and prunes in oven cooking bag




Здравейте приятели!
Днес ви предлагам едни много вкусни и ароматни свински котлети, които се готвят бързо и чисто (в плик за печене)
За начина на печене съм се доверила на Кулинарното ми другарче Пепа Стоева, а продуктите подбрах по мой вкус, инспирирана от много апетитни снимки в интернет пространството.

Необходими продукти:

4 бр свински котлети или вратни пържоли - с вратни пържоли лично на мен ми е по - вкусно
сол, черен пипер и кимион  на вкус
по 1 ч.л суха мащерка и риган
2 глави (не много големи) чесън на скилидки -две три скилидки нарязвам на кръгчета да си пуснат аромата
щепа сушени сини сливи без костилки
2 с.л олио - ако използвате по мазни вратни пържоли може да пропуснете втората с.л олио, която се слага с бирата и водата в плика
1/2 к.ч вода
1 к.ч бира
2-3 стръкчета прясна мащерка - за декорация
1 бр.плик за печене

Начин на приготвяне:

Измийте месото и го подсушете добре с кухненска хартия.
Начукайте леко местото с помощта на дървено чукче. Посолете от двете страни.
Натъркайте пържолите със сухите подправки размесени в 1 с.л олио (кимион, черен пипер, риган и мащерка). 
Оставете пържолите да починат на хладно за поне 3-4 часа и да си поемат ароматите.
След това време, поставете внимателно пържолите в плик за печене, така че да са на един ред. Поставете в плика скилидките чесън и сините сливи ( предварително накиснати в хладка вода, за да омекнат леко). Внимателно нелейте в плика течностите - другата една с.л олио, водата и бирата. Стегнете плика с кукичките за завързване ( обикновено се продават в комплект с пликовете). Поставете плика в тавичка за печене и печете в загрята на 250 гр фурна до завиране на течностите в плика. След това намалете градусите на фурната и печете на 180 - 190 градуса за около 1 и 1/2 ч - 2 ч.
Ако искате пържолите да имат приятен загар, малко преди да ги извадите от фурната, много внимателно разрежете плика с помощта на ножица ( внимавайте, защото има топла пара и може да се изгорите).
Допечете пържолите за още не повече от 10 мин.
Сервирайте с подходяща гарнитура по избор - варианти са картофено пюре, класическа картофена салата или свежа салата по избор.
Не забравяйте и чашата червено винце!
Наздраве приятели!



Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.

Благодаря ви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар