Рататуй/Ratatouille

Рататуи е френско зеленчуково ястие типично за югоизточна Франция и град Ница.
Въпреки, че има множество вариации, основните съставки са тиквички, патладжан, лук, домати, чесън и разбира се провансалски подправки - една от тях или микс.
Подобни ястия има и в други страни, като в съседна Турция (Имам Баялдъ), в Малта (месната Капуната) и в България и съседна Гърция (нашенския Гювеч).
Въпреки сходните продукти това френско ястие носи своето очарование с апетитния си външен вид, аромата на мащерка, босилек, розмарин или риган, дафинов лист и чесън и не на последно място качествен зехтин Extra Vergine.
Ястието ще се хареса на децата с шарения си външен вид, а на техните майки с бързото си приготвяне и превъзходен лек вкус.
За разлика от турския вариант, където всичко се пържи предварително, тук основните зеленчуци само се пекат.
Радост за окото и лекота за стомаха!
Представям ви моята любима рецепта за това леко, бързо и много вкусно зеленчуково ястие.


Необходими продукти - за около 6 порции



6 чушки

3 скилидки чесън

2 глави стар лук

2 патладжана

3 тиквички

6 домата

връзка пресен магданоз

2 стръка прясна мащерка

100 мл качествен зехтин Extra Vergine

2 дафинови листа

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана на кръгчета, посолете го и го отделете, за да си пусне горчивия сок - обикновено отнема около 20 - 30 мин.
През това време нарежете лука на ситно. Почистете чушките от семките и ги нарежете на кубчета. Нарежете два от доматите също на кубчета.
Загрейте зехтин в тиган и задушете лука докато омекне. Добавете чушките, чесъна и два от доматите. Сложете дафиновите листа, мащерката и гответе до готовност на соса.

Нарежете и останалите зеленчуци - тиквичките и останалите домати на кръгчета.
Изплакнете със студена вода посоления патладжан.
Разпределете соса на дъното на тавичката в която ще печете ястието.
Започнете да подреждате зеленчуците, като редувате патладжан, тиквичка и домат.
Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна до приятен златист цвят на зеленчуците.
Смесете 2 скилидки намачкан чесън, зехтин и ситно нарязан магданоз и разпределете равномерно върху готовото ястие.
Поднесете с резени пресен домашен хляб.
Да ви е сладко!
Източник - списание " Рецепти за здраве"







Няма коментари:

Публикуване на коментар