Солен кекс със спанак и пресен лук / Salted cake with spinach and fresh onion





Днес у дома си похапнахме вкусен солен кекс с любимите ми зелении. 
Когато сме в разгара на пролетта и времето навън зове за все по-дълги разходки, една такава бърза вечеря, а защо не и късен обяд, винаги са добре дошли!
С любимия пресен спанак, мнооооого кашкавалче и сиренце и поднесен с чаша айрян този свеж и сочен солен кекс очарова моето семейство.
Бързам да го споделя с вас!






Необходими продукти: 

200 гр пресен спанак
1 връзка пресен лук
2 бр, пресен чесън
1 и 1/2 ч.ч натрошено бяло саламурено сирене
200 гр кашкавал - настърган
3 яйца
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.л сода за хляб
2 ч.ч брашно
60 гр разтопено масло



Начин на приготвяне:

Измиваме и задушаваме за няколко мин. под капак пресния спанак, лука и чесъна.
Охлаждаме добре сместа преди да я използваме.
В купичка смесваме киселото мляко и содата и изчакваме да се образуват мехурчета.
В отделна купа разбъркваме добре яйцата, натрошеното сирене, кашкавала, добавяме киселото мляко със содата, брашното и разтопеното масло.
Добавяме изстиналата смес от спанака и лука. Разбъркваме.
Печем в застлана с хартия за печене продълговата форма за кекс (или в друга форма по ваш избор) в загрята фурна на 200 гр около 25-30 мин.


Обикновено проверявам кексовете за готовност с помощта на суха клечка. Тя трябва да излезе суха.
За сочни кексове този метод не ми върши работа. От разтопения кашкавал и сиренето клечката няма как да излезе съвсем суха. Ориентирам се по момента, когато стените на кекса започнат да се отлепят от формата, а краищата му леко да се препичат.
Това е моментът, когато кексът е готов.
Остава да изчакате да изстине добре и да му се насладите.
Приятен апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар