20.03.2017 г.

Гръцка салата с нахут и прясна мента

По време на Великденските пости ви предлагам тази свежа и лесна рецепта в гръцки стил с нахут и прясна мента.
Докато търсих интересна рецепта в Google, попаднах на доста свежи предложения - с чушки, без чушки, с фета сирене, без фета сирене, с мента, с изсушен риган и т.н.
По време на Великденските пости салатата се приготвя без сиренето.
Обожавам салати и, да си призная, бих ги пробвала всичките една по една, но за тази рецепта се водех от наличните си запаси по време на пости.
Намираше се у дома връзка прясна мента, приготвена за сладкиш, до който така и не стигнах.
Та от ментата.......стана като онази приказка за копчето и балтона.
Преди години, по време на пости, незнайно защо незаслужено съм пренебрегвала нахута. А се оказа витаминна бомба.
Нахутът е бобово растение и е един от най-старите култивирани зеленчуци. Той е част от индийската кухня, средиземноморската кухня и кухнята на Близкия изток. В миналото го считали и за афродизиак.
Печен се нарича леблебия или страгали. 
Нахутът е безценен помощник по време на пости и при вегетарианско хранене, заради високото си съдържание на белтъчини, желязо, цинк и магнезий. Изобилието от витамин Е укрепва имунитета.
Нахутените зърна са добър естествен източник на лецитин и фолиева киселина.
И още една добра новина за всички дами - те, за разлика от други ядки (като фъстъците и орехите), са бедни на мазнини.
Леблебията съдържа и доста витамин В6 - важен за повишаване производството на серотонин. Ако страдате от  безсъние, може да добавите нахутени зърна към менюто си под формата на супи, салати и основни ястия.
Преди да се обработват кулинарно, зърната се накисват от 12 до 24 часа.
Ето и рецептата:



Необходими продукти:

2 бр обелени и нарязани на кубчета краставици
3 домата
1 ч .ч нахут от консерва
1 глава червен лук
1/1 ч.ч маслини Стафидаки  - без костилка. Може да използвате и маслини Каламата - без костилка и разполовени на две.
100 гр фета сирене
стрък прясна мента
1 скилидка чесън
сокът на половин лимон
2 с.л зехтин Extra Virgin
сол
щипка млян черен пипер
 Начин на приготвяне:

В купа смесваме краставиците - обелени и нарязани на кубчета, доматите нарязани на четвъртини, червения лук нарязан на много ситно, нахутът добре отцеден, маслините и фета сиренето нарязано на кубчета.
Приготвяме дресинг от зехтина, лимоновия сок, намачканата скилидка чесън, солта и черния пипер.
Добавяме дресинга към салатата.
Поръсваме с прясната мента.
Разбъркваме внимателно и сервираме.
Насладете се! Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...