Имамбаялдъ с моцарела / А Turkish Classic " Imam Bayildi" with mozzarella"

Имамбаялдъ с моцарела – лято от Средиземноморието в една лодка. Вкус на бавни лета и градински следобеди.
Когато лятото започне да мирише на печени зеленчуци и слънце върху боси стъпала, се появява този вкус – плътен, леко сладък, тревист и неустоимо домашен. Пълненият патладжан не е просто рецепта – това е сцена. Лукът карамелизира бавно, чушките омекват, чесънът шепне, ментата изненадва, доматите дават сочното си сърце, а отгоре – топла, млечна моцарела, която леко се топи, без да доминира.

Това е моят отговор на въпроса „Какво да сготвя, без да прегрея на котлона?“.
Ястие, което се приготвя бавно, но се изяжда на една хапка – с хляб, без хляб, топло или охладено.

Обичам този тип храна, защото носи философията на Средиземноморието: малко продукти, много вкус, време и грижа. Без тежест. Без бързане.

Необходими продукти (за 4 порции):

– 2 големи патладжана
– 2 глави лук, нарязани на полумесеци
– 1 голям морков, настърган или на кубчета
– 1 зелена чушка, на ивици
– 2 скилидки чесън, пресовани
– 2 средно големи месести домата, обелени и нарязани на кубчета
– 2–3 с.л. зехтин
– сол, черен пипер на вкус
– шепа прясна мента, нарязана
– 100–150 г прясна моцарела, нарязана на филии
– пресен магданоз за поръсване



Начин на приготвяне:

Разрежи патладжаните по дължина и издълбай сърцевината им, така че да се получат "лодки". Посоли ги - лодките и отделно издълбаната част ( тя ще ти трябва за плънката) и остави за 20 минути да пуснат горчивината, после ги изплакни и подсуши.

Задуши лука в зехтин на умерен огън, докато стане златист и мек. Добави моркова, нарязаната вътрешност за патладжана, после чушката и чесъна. Остави ги да омекнат. Накрая добави доматите и готви още 5–7 минути, докато сместа се сгъсти. Овкуси със сол, черен пипер и прясна мента.

Подреди патладжаните в тава, покрита с хартия за печене. намажи ги със зехтин. Изпилзвам първокачествн гръцки  - продукт на семейна традиция - чист, автентичен и произведен с грижа. Имам и промокод Radi10 за 10% отспъпка при поръчка от Сайта

Изпечи в предварителнмо загрята на 200 гр  фурна, докато леко омекнат, но не напълно. Напълни ги със зеленчуковата смес. Допечи ги за около 15-20 минути или докато патладжанът е напълно омекнал.

Извади, охлади леко и подреди отгоре парченца моцарела. Върни във фурната за още 2 минути или докато сиренето леко се разтопи.

Поръси с магданоз и сервирай – с филия квасен хляб или както си е - ти решаваш.

Здравословни ползи

Патладжан: богат на фибри, с нисък гликемичен индекс – спомага за стабилна кръвна захар
Зеленчуци: богати на антиоксиданти и витамини – особено ликопен от доматите и бета-каротен от моркова
Мента: действа противовъзпалително и подпомага храносмилането
Моцарела: добър източник на белтъчини и калций, с по-ниско съдържание на сол
Зехтин: източник на полезни мононенаситени мазнини, характерен за средиземноморската диета

Нутриенти в една порция (приблизително):

– Калории: ~260 kcal
– Въглехидрати: ~18 g (от зеленчуци)
– Белтъчини: ~10 g
– Мазнини: ~15 g (предимно зехтин и млечни)
– Фибри: ~6 g


 Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар