Това е моят отговор на въпроса „Какво да сготвя, без да прегрея на котлона?“.
Ястие, което се приготвя бавно, но се изяжда на една хапка – с хляб, без хляб, топло или охладено.
Необходими продукти (за 4 порции):
– 2 големи патладжана
– 2 глави лук, нарязани на полумесеци
– 1 голям морков, настърган или на кубчета
– 1 зелена чушка, на ивици
– 2 скилидки чесън, пресовани
– 2 средно големи месести домата, обелени и нарязани на кубчета
– 2–3 с.л. зехтин
– сол, черен пипер на вкус
– шепа прясна мента, нарязана
– 100–150 г прясна моцарела, нарязана на филии
– пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Разрежи патладжаните по дължина и издълбай сърцевината им, така че да се получат "лодки". Посоли ги - лодките и отделно издълбаната част ( тя ще ти трябва за плънката) и остави за 20 минути да пуснат горчивината, после ги изплакни и подсуши.
Задуши лука в зехтин на умерен огън, докато стане златист и мек. Добави моркова, нарязаната вътрешност за патладжана, после чушката и чесъна. Остави ги да омекнат. Накрая добави доматите и готви още 5–7 минути, докато сместа се сгъсти. Овкуси със сол, черен пипер и прясна мента.
Подреди патладжаните в тава, покрита с хартия за печене. намажи ги със зехтин. Изпилзвам първокачествн гръцки - продукт на семейна традиция - чист, автентичен и произведен с грижа. Имам и промокод Radi10 за 10% отспъпка при поръчка от Сайта
Изпечи в предварителнмо загрята на 200 гр фурна, докато леко омекнат, но не напълно. Напълни ги със зеленчуковата смес. Допечи ги за около 15-20 минути или докато патладжанът е напълно омекнал.
Извади, охлади леко и подреди отгоре парченца моцарела. Върни във фурната за още 2 минути или докато сиренето леко се разтопи.
Поръси с магданоз и сервирай – с филия квасен хляб или както си е - ти решаваш.
Здравословни ползи
– Патладжан: богат на фибри, с нисък гликемичен индекс – спомага за стабилна кръвна захар
– Зеленчуци: богати на антиоксиданти и витамини – особено ликопен от доматите и бета-каротен от моркова
– Мента: действа противовъзпалително и подпомага храносмилането
– Моцарела: добър източник на белтъчини и калций, с по-ниско съдържание на сол
– Зехтин: източник на полезни мононенаситени мазнини, характерен за средиземноморската диета
Нутриенти в една порция (приблизително):
– Калории: ~260 kcal
– Въглехидрати: ~18 g (от зеленчуци)
– Белтъчини: ~10 g
– Мазнини: ~15 g (предимно зехтин и млечни)
– Фибри: ~6 g
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Няма коментари:
Публикуване на коментар