Нисковъглехидратно руло от тиквички и моркови с плънка от гъби и спанак/Low-carb zucchini and carrot roll with mushroom and spinach filling

Представяме ви вкусно и здравословно нисковъглехидратно руло от тиквички и моркови с апетитна плънка от гъби и спанак. Това леко ястие съчетава свежестта на зеленчуците с кремообразна текстура, допълнена от деликатен аромат на копър и чесън. Перфектно за обяд или вечеря, рулото е богато на фибри, витамини и полезни мазнини, което го прави идеален избор за балансирано хранене. Опитайте тази лесна за приготвяне рецепта и се насладете на хармонията от вкусове и здравословни ползи!

Ползи от използваните продукти:
Тиквички: Богати на витамини C и A, и фибри, които подпомагат храносмилането.
Моркови: Отличен източник на бета-каротин, който се преобразува във витамин A и подпомага зрението.
Гъби: Нисковъглехидратен източник на протеини и антиоксиданти.
Спанак: Богат на желязо, магнезий и витамини C и K, които подкрепят имунната система и костното здраве.
Зехтин: Здравословна мазнина, която съдържа антиоксиданти и мононенаситени мазнини, полезни за сърцето.



Необходими продукти:

За рулото:

4 средни тиквички
3 моркова
3 яйца
1 с.л. зехтин
2 с.л.Пълнозърнесто ръжено брашно без консерванти и други добавки
2 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 връзка копър, нарязан
2 скилидки чесън, пасирани
За плънката:

1 глава лук, нарязан на ситно
200 г пресни печурки, нарязани
200 г пресен спанак
100 г натурално крема сирене
100 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Приготвяне на рулото:

Настържете тиквичките и морковите на едро ренде. Поставете ги в гевгир, посолете и оставете да се изцедят за около 15 минути. След това ги изстискайте добре. Това е много важен етап от подготовката - много е важно да изчакате тиквичките да са отцедят добре.
В купа разбийте яйцата с киселото мляко и содата за хляб. Добавете зехтина, брашното, пасирания чесън и нарязания копър. Смесете всичко добре.
Прибавете изстисканите тиквички и моркови към яйчената смес и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
Разпределете сместа върху хартия за печене в правоъгълна форма и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25-30 минути или докато се стегне и придобие лек златист цвят.

Приготвяне на плънката:

В тиган задушете лука в малко зехтин до омекване. Добавете нарязаните гъби и гответе докато водата им се изпари. Прибавете спанака и гответе още 2-3 минути, докато се сготви.
Оставете плънката да се охлади леко.
Сглобяване на рулото:

Намажете изпеченото руло с крема сиренето. 

Разпределете равномерно плънката от гъби и спанак. 

Поръсете с настъргания кашкавал.

Навийте рулото внимателно с помощта на хартията за печене и го оставете да стегне за около 15 минути преди сервиране.

Нарежете рулото на равни филии и ги подредете красиво върху голяма чиния или плато. Можете да добавите свежи листа от салата или рукола около тях за цвят и свежест.

Сервирайте рулото с лек сос на базата на кисело мляко, чесън и копър или с домашна салца от пресни домати, която ще добави свежест и допълнителен вкус.

Поръсете всяка филия с малко настърган пармезан или свеж копър за завършек. Можете също да добавите резенчета авокадо или домат за цветен контраст.

Поднесете рулото топло или на стайна температура, като го съчетаете с чаша бяло вино или освежаваща напитка като лимонада с мента.

Ако сервирате рулото като предястие, нарежете го на по-малки парчета за хапки. За основно ястие, предвидете по-големи филии и го комбинирайте със свежа салата.

Нутриенти в една порция (около 6 порции общо):

Калории: ~170 kcal
Протеини: ~8 г
Мазнини: ~10 г
Въглехидрати: ~12 г
Фибри: ~3 г





Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм.




 


Няма коментари:

Публикуване на коментар