Зеленчукова мусака в средиземноморски стил/ Mediterranean style Vegetarian Mousaka




В моето семейство определено мусаката е на почит❤❤❤.
Класическата мусака!
Тази, която почти всеки чужденец, нарежда сред любимите си български ястия.
Много обичам българска кухня, но точно класическата мусака така и не ми стана любима.
И за да има компромиси, месоядните у дома се "прежалват" да опитат и нещо без месо.
Няма да хваля много много това ястие, а само ще вметна, че за него получих  лаконичен коментар от младежи в предпуберитетна възраст😀 - " Мноооого яко! Заливката има вкус на супер як хамбургер😂😂😂"
Да се смееш ли, да плачеш ли 😀😀😀!
Мъдрите хора казват, че вкусът се възпитава!
Изядоха си мусаката младежите, допълнително искаха и заръчаха пак да направя!



Богата на аромати, цветна и много, много вкусна зеленчукова мусака, в средиземноморски стил ви предлагам днес.
Върви чудесно с добре изстудено бяло вино!
Да ви е сладко и наздраве! 

 
Необходими продукти:
За зеленчуковата смес:

1 голяма глава стар лук 
2 моркова
2 малки патладжана
брашно за овалване на патладжаните - около 1 ч.ч
2 червени чушки Капия
1 жълта чушка
200 гр пресни гъби печурки
2 зелени тиквички (цукини)
1 голям домат
200 гр Бейби грах консервиран  - или същото количество обикновен грах от консерва
2 с.л олио
сол и черен пипер на вкус
шипка сух риган
шепа листа от пресен босилек
150 гр Пазмезан на люспи - или настърган
За заливката:
1 кофичка гъсто кисело мляко
3 яйца
1/2 ч.л мляно индийско орехче
Начин на приготвяне:


Започнете с подготовката на патладжаните. Измийте ги, нарежете ги на колелца без да ги белите, поставете ги в голяма купа и посолете добре. Оставете настрани, за да се отцедят и да си пуснат горчивия сок.
Загрейте 1 с.л олио в тиган. Прибавете нарязания на едро лук и пържете до златисто. Добавете морковите (нарязани на кубчета), гъбите (нарязани на едро), червените и жълтата чушка (нарязани на кубчета). Гответе около 10 мин. Следват тиквичките нарязани на кубчета. На финала добавете в тигана граха и домата (обелен и нарязан на кубчета)
Подправете със сол, черен пипер и сух риган.Оставете настрани.
 

Измийте под течаща вода осолените патладжани.
Загрейте останалото илио в тиган.
Набрашнете всяко кръгче патладжан.Изтупайте излишното брашно.
Пържете всяко кръгче за кратко от двете страни - не до готовност, а колкото да ги жарне олиото.  
Подредете един ред патладжани на дъното на леко намаслена тавичка, в която ще печете ястието.
Отгоре разпределете зеленчуковата смес.
Върху нея подредете втори пласт патладжани. 
 
Върху патладжаните подредете люспите Пармезан и накъсаните листа от пресния босилек.
 

В купа пригответе заливката, като разбъркате добре яйцата и киселото мляко.Подправете с индийското орехче и отново разбъркайте.
Излейте сместа върху ястието.
Печете на фурна до приятен златист загар.
 

 
Да ви е сладко приятели!
 

Харесва ли ви тази публикация и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделите тази рецепта чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваш избор,последвайте ме в Google+ или  харесайте страничката на блога в
Facebook



Благодаря ви, приятели!























Няма коментари:

Публикуване на коментар