Пълнозърнести рогчета с квас / Whole wheat buns with sourdough


Здравейте, приятели!
Днес ви представям рецепта за чудни домашни пълнозърнести рогчета с квас.
Рецептата научих от една мила дама в една от фейсбук групите, в които членувам - Валентина Новакова, за което й благодаря сърдечно!
Винаги правя двойна доза, защото са много вкусни и любими на моите момчета.
Печивата в квас, както знаете, изискват повече време за втасване и така и така меся, правя да има за всички ни, а и от тези рогчета слагам в кутийките на момчетата за закуска в училище и в офиса.

Винаги е по - вкусно, когато е приготвено у дома и с любов, а използването на качествени продукти гарантира превъзходен резултат.
За тази рецепта съм използвала основно пълнозърнесто фино тъмно брашно от новите ми любимци - Земята на траките  (код за остъпка при поръчки  - RADI10 както и малко количесто от тяхното бяло фино брашно. 
От дозата, която съм описала тук, излизат около 10 рогчета с големина, като на снимките.

Необходими продукти:

400 гр пълнозърнесто фино тъмно брашно
100 гр бяло фино брашно
2 яйца
4 с.л кисело мляко
150 гр активен  квас - моят е пълнозърнест 100 % хидратация
10 г сол
20 г кафява захар
140  гр краве  масло 
Сирене за пълнеж
разбит с вилица яйчен жълтък - за маназване преди печене

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесих всички продукти и оставих тестото, покрито с шапчица за баня, на стайна темтература, докато утрои размера си. 
Замесих тестото към 17 часа, оставих го да утрои до към 21 часа, но това зависи от температурата в помещението - наблюдавайте тестото. 
Не съм разтягала, защото се получава доста плътно тесто.
Прибрах купата в хладилника - ретардацията протече за около 12 часа.
На следващия ден извадих тестото от хладилника, оставих го да почине 30 мин. и оформих рогчетата, като късах от тестото, разточих върху плот, посипан с брашно, до малък правоъгълник, слагах в средата малко от натрошеното сирене, завих и подредих рогчетата в тава, заслана с хартия за печене с шева надолу.
Оформените рогчета втасваха финално на стайна температура за около 2 часа. Намазах ги отгоре с разбит жълтък и пекох в загрята на 200 гр фурна.
Да ви е сладко!




Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар