Орехова торта с боровинки - без глутен и бяла захар / Walnut cake with blueberries - gluten free and white sugar free


Привет, приятели и честито Възкресение Христово!
На този светъл празник ви черпя с тази безглутенова орехова торта с боровинки и ви пожелавам на първо място много здраве.
Бъдете благословени вие и вашите семейства!

Необходими продукти:

за тортена форма с падащо дъно и диаметър 26 см.
Използвана мярка - ч.ч с вместимост 300 мл течност


за блатовете
 - от това количество продукти изпекох 2 блата


3 яйца - М размер
160 гр сурови орехови ядки - смлени с чопър или начукани на ситно в хаванче
2/3 ч.ч бадемово брашо
2/3 ч.ч кокосово брашно
2/3 ч.ч био кокосови стърготини
1 ч.ч био кокосова захар
1 капсула ванилия
1/2 ч.ч гъсто кисело мляко
1 ч.л сода за хляб
за крема:
400 гр замразени боровинки
500 гр сирене Маскарпоне
550 гр заквасена сметана
1.5 с.л натурален полифлорен мед
допълнително:
смлени орехови ядки и кокосови стърготини - за декорация.

Начин на приготвяне:

В голяма купа , с помощта на миксер, разбих яйцата с кокосовата захар. Добавих ореховите ядки, бадемовото и кокосово брашно, кокосовите стърготини, ванилията и киселото мляко с погасената в него сода за хляб. Разбърках хубаво с шпатула.
Тестото изглежда по този начин.

От това количестви продукти изпекох два отделни блата.
За целта разделих тестото на две. Застелих формата за торта с хартия за печене.
Разпределих половината тесто на дъното. С помощта на пръстите си и с притискане оформих блата по дъното на формата.
Пекох в загрята на 180 гр. фурна на горен и долен реотан за около 20 мин ,но следете вашата фурна, защото всяка фурна пече различно.
Готовият блат изглежда ето така. Много е вкусен сам по себе си и аз го приготвям и като орехови безглутенови  бисквитки.
Откопчах формата за торта и извадих блата заедно с хартията за печене.
Охладих върху решетка.
Дейстам много внимателно, защото блатовете са трошливи.
Изпекох втория блат по същия начин, а през това време приготвих крема.
В касерола изварих боровинките без да добавям захар. Пуснаха доста сок, който отделих и използвах за гарниране на безглутенови палачинки.
Тук за крема използвах само изварения плод.
Охладих боровинките.
В голяма купа смесих боровинките, маскарпонето, заквасената сметана (отделям една част от нея за измазване на тортата) и меда. Разбърках хубаво.
Следва сглобяване на тортата.
В поднос за торта поставих първия блат, отгоре разпределих крема с боровинки, след това поставих втория блат. Измазах тортата със заделената заквасена сметана. Украсих острани с кокосови стърготини, а отгоре наръсих със смлени орехови ядки.
Преди сервиране охладих тортата за 4 часа в хладилник.


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.

Благодаря!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар