Мекички с пълнеж (от предварително замесено тесто) / Homemade Mekitsi - Bulgarian Breakfast Doughnut with cheese filling


Необходими продукти:
1 кг брашно
1 бр суха мая на д-р Йоткер
250 гр топло прясно мляко
1 кофичка кисело мляко
1 равна ч.л сода за хляб
1 с.л сол
1 ч.л захар
1 яйце
настъргано сирене и кашкавал - около 300 гр общо - за пълнежа

Начин на приготвяне:


Тестото се замесва от вечерта. На сутринта само вадим и пържим, без да се налага да чакаме тепърва втасване на тестото.
Пресяваме брашното в дълбок съд. Правим кладенче. В кладенчето поставяме маята, прясното мляко и захарта. Добавяме яйцето и киселото мляко с шупналата в него сода.
Добавяме солта и омесваме меко тесто.
Намазваме тестото с олио и го прибираме  в плик (използвам голям плик за печене).
На сутринта вадим тестото, късаме малки топки колкото детски юмрук, разточваме ги леко, поставяме по средата малко от пълнежа и пържим в загрято олио от двете страни.
Вадим мекиците върху салфетка или кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Сервираме с пресни домати, маслини или сладко.
Приятен апетит!

Източник за тестото:Гответе с мен

Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!










Няма коментари:

Публикуване на коментар