Ръжено - пшеничен хляб с квас и семена / Rye - wheat bread with sourdough and seeds

Домашният Хляб: Вкус, Здраве и Обич в Една Филия
Има ли нещо по-вдъхновяващо от аромата на прясно изпечен хляб, който изпълва дома с топлина и уют? 
Домашният хляб е не просто храна – той е ритуал, грижа и любов. А когато добавим към него мисълта за здравето и баланса, този хляб се превръща в истинско вълшебство за тялото и душата.
Днес ви каня да сътворим заедно хляб с квас – ръжено-пшеничен, с щипка българска традиция и здравословни семена. Този хляб е не само вкусен, но и полезен – създаден с мисъл за хората с инсулинова резистентност, диабет или просто за тези, които искат да се погрижат за себе си.
Използвала съм изцяло брашна и аксесоари от Земята на траките - български производител на брашна без консерванти и добавки, аксесоари за печене, паста, солети за деца без добавки, за който мога да ви предложа код за намаление Radi10 - за всички продукти от сайта им.
________________________________________
Защо този хляб е специален?
Като биолог с мисия здраве и чиста храна, обмислих всяка съставка в тази рецепта. Вместо бързите въглехидрати от обикновеното бяло брашно, използвах пълнозърнесто ръжено брашно, богато на фибри, което забавя освобождаването на глюкоза в кръвта. Добавихме и бяло пшенично брашно, за да балансирам текстурата и вкуса.
Квасът е сърцето на този хляб. Това не е просто закваска – това е живот. Благодарение на ферментацията, сложните въглехидрати се разграждат по-лесно, а хранителните вещества се усвояват по-пълноценно. Квасът не само прави хляба по-вкусен, но и подпомага здравето на червата, което е от ключово значение за всеки, особено за хора с проблеми в метаболизма.
Семената добавят финален щрих – омега-3 мастни киселини, минерали и антиоксиданти, които укрепват сърцето, подобряват кожата и дори спомагат за по-добро настроение. А зехтинът придава мекота и богатство на вкуса, докато се грижи за вашето здраве.
________________________________________
Защо този хляб е здравословен?
Хлябът с квас е изборът на съвременния здрав човек.
Нисък гликемичен индекс: Благодарение на пълнозърнестото ръжено брашно, този хляб поддържа стабилни нива на кръвната захар.
Фибри за ситост: Те помагат да се чувствате сити по-дълго време, а същевременно подпомагат храносмилането.
Здравословни мазнини: Зехтинът и семената подкрепят сърцето и съдовете, без да добавят ненужни калории.
Без добавки и консерванти: Сами избирате чисти и качествени съставки, които да използвате.

Каня ви да опитате
Опитайте да създадете този хляб у дома. Не бързайте – насладете се на процеса. Всяка стъпка е време, посветено на себе си и вашето здраве. И когато разрежете първата филия, усетите аромата и вкусите топлината – ще разберете, че това не е просто хляб. Това е момент на щастие и здраве в най-чистата му форма.
Създайте този хляб и дайте на себе си и близките си нещо истинско, нещо българско, нещо вдъхновяващо. 💛

Нутриентен Профил на Една Филия (приблизително 60 гр):
Енергийна стойност: 150 ккал
Въглехидрати: 25 гр
От тях захари: 2 гр
Мазнини: 4 гр
Наситени мазнини: 0.5 гр
Протеини: 5 гр
Влакнини: 4 гр
Натрий: 200 мг
Забележка: Нутриентните стойности са приблизителни и могат да варират в зависимост от точните съставки и размерите на филията.

Ето и рецептата:

Ръжено-Пшеничен Домашен Хляб с Квас и Семена

Перфектен за хора с инсулинова резистентност и диабет, както и за всички, които желаят здравословно хранене.

Необходими Продукти:

Пълнозърнесто ръжено брашно – 300 гр (мляно на каменна мелница) - от тук
Бяло фино пшенично брашно – 200 гр (мляно на каменна мелница, от българска пшеница) от тук
Активен Квас – 100 гр
Вода – 300 мл
Сол – 10 гр
Зехтин – 2 супени лъжици
Семена (лен, сусам, тиксени семки) – 2 супени лъжици

Начин на Приготвяне:

Смесване на съставките:
В голяма купа смесете кваса и водата. Размийте с ръка, за да стане, като боза.
Добавете пълнозърнестото ръжено брашно и бялото фино брашно.
Разбъркайте добре до получаване на еднородно тесто.
Ферментолиза:
Ферментолиза е процесът на разграждане на сложните въглехидрати и протеини в тестото чрез ензимите, което подобрява хранителната стойност и усвояемостта на хляба.
Оставете тестото да престои при стайна температура за 1 час (почивка), за да започне ферментацията.
Добавяне на сол и замесване:
След почивката, добавете солта към тестото и го замесете добре.
Оставете тестото да почине още 1 час.
Разтягане и включване на допълнителни съставки:
Започнете с първото разтягане след 30 минути.
При второто разтягане добавете зехтина и семената, като правите общо 4 разпъвания.
След това, приберете тестото в хладилника за насипна ферментация (около 12-18 часа).
Втора ферментация и оформяне:
На следващата сутрин, извадете тестото от хладилника и го обърнете върху плота.
Покрийте го с кърпа и оставете да се отпусне за около 30 минути.
Оформете тестото и го поставете в Банетон или панерче за втасване, което е покрито с ленен калъф, посипан с царевично брашно, за да не залепва тестото.
Оставете хляба да втаса повторно на стайна температура, докато удвои размера си.
Приготвяне на глиненото съдче за печене:
Поставете Глиненото съдче  , което изпича равномерно, като хляб от селска фурна, в студена фурна и загрейте на 250°C.
Когато съдът е добре загрят, поставете в него втасалото тесто, разположено върху хартия за печене. Не поставайте съдчето върху мокър или стиден плот, защото ще се спука.
Направете разрези върху хляба за правилно разширяване по време на печене.
Печене:
Печете хляба 20 минути при 250°C под капак.
След това махнете капака, намалете температурата на 220°C и допичайте хляба до получаване на приятно златист цвят.
Охлаждане и съхранение:
Охладете хляба добре върху решетка.
Съхранявайте го в купия, хартиен или ленен плик за запазване на свежестта.
И да напомня - в Инстаграм профила си показвам и разказвам нагледно как се прави хляб с квас, като започвам още от отглеждането на кваса и преминавам през всички етапи на създаването му.
Очаквам ви и там.


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм.





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар