Здравейте, приятели!
Споделям с вас тези лесни за направа и много вкусни пълнозърнести банички, които са още един вариант на една от любимите ни закуски у дома, а именно Баницата.
Правила съм различни варианти на класическа баница със сирене, със спанак, с кайма, с картофи, със зеле.
Много са ми удобни баничките за изпращане в кутия (за училище или офис), защото лесно се комбинират със свежа салата и биха могли да се превърнат в пълноценен домашен обяд.
За тези банички - пурички използвах любими пълнозърнести кори за баница, без консерванти, на българската фирма Сърбиянка, защото са тънки и под формата на правоъгълни листи - лесни за оформяне на пурички.
Ето и цялата рецепта.
Необходими продукти:
1 пакет кори Сърбиянка
300 гр пресни гъби печурки
2 пресни зелени чушки
1 връзка пресен лук
2 настъргани моркова
сол и черен пипер на вкус
щипка сух риган
Зехтин Extra Vergine за намазване на корите и за задушаване на зеленчуците
1 яйчен жълтък - за намазване на корите отгоре
сусам - за поръсване
Начин на приготвяне:
В тиганче загрях малко зехтин и запържих първо лука. Когато той поомекна, прибавих чушките и запържих и тях за около 7-8 мин, като разбърквах периодично. След това добавих настърганите моркови и нарязаните на ситно гъби. Готвих, докато течността от гъбите се изпари и зеленчуците останаха на мазнина. Посолих и подправих с черен пипер и риган.
Оставих плънката настрани, за да се охлади.
Баничките оформих, като за всяко руло съм използвала по 2 листа кори.
Всяка кора намазах със зехтин. След това сложих малко от плънката и завих на руло.
Така процедирах с всички листи, докато корите и плънката свършиха.
Подредих баничките в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене, намазах ги с разбит жълтък и поръсих със сусам.
Изпекох рулцата в загрята на 230 гр фурна до приятен златист загар и хрупкава коричка.
Сервирах баничките с два вида сос за топене - млечно - чеснов и сос със сушени домати.
Прибавете и порция свежа салата и сте готови за обяд. Voilà!
Няма коментари:
Публикуване на коментар