Дюрюм е един от най - вкусните турски специалитети и само един от многото видове вкусна улична храна в нашата югоизточна съседка.
Тестото за Дюрюм може да си направите и сами, като изпечете малки плоски питки подобни на тези за Дюнер, а може да използвате и готови тънки питки Лаваш, както съм направила аз.
Пълнежът за Дюрюм може да е от телешко или пилешко месо, сирена, гъби или каквото Вие прецените.
Много са удобни за хапване навън - в кутия за храна, за пикник, наразани на по - малки хапки за парти и т.н..
Питките Лаваш са идеални за направата на Дюрюм, защото са достатъчно здрави, за да поберат плънката и в същото време са еластични, за да успеем да ги навием на рулца.
В едно такова рулце, поставено в кутията за Lunch Box на децата, може да сте сигурни, че сте им осигурили пълноценна храна - въглехидрати, протеин и зеленчуци. И не на последно място - тези симпатични, цветни и ароматни рулца са много атрактини за децата. Може дори да им предложите сами да изберат плънката и да участват в тяхното навиване.
Каква е разликата между Дюнер и Дюрюм? Та те изглеждат толкова еднакво.
Традиционно Дюнера се прави от ароматно агнешко месо, изпечено на вертикален шиш, завито в питка (подобна на питка за джоб сандвич) с изобилие от пресни зеленчуци и сос.
Дюрюм най - често се завива в тънки плоски питки или лаваш.
Съществува и т.н Дюрюм Дюнер ( dürüm döner)) - това, което ние сме свикнали да си поръчваме в България.
Каквото и да изберете и да си приготвите, насладата за небцето е гарантирана.
Необходими продукти за 6 средни питки Дюрюм:
300 гр. мляно телешко месо
1 глава лук
2 зелени чушки - Сиврия или Капия
2 с.л зехтин
1 с.л доматено пюре - използвах пикантен доматен сос за паста на Дерони, без добавки и консерванти
1 к.л кимион
сол и черен пипер на вкус
2 скилиди чесън
щипка суха мащерка
Допълнително при сервиране:
2 пресни домата - нарязани на ситно и без семките
1 връзка пресен магданоз
1 лимон
150 гр настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган заgрях малко зехтин и запържих лука, докато омекне и придобие леко златист цвят. Добавих каймата, разбърках, като се стремя да я направя на " трохи", посолих, подправих с кимион и черен пипер, прибавих и чушките, нарязани на ситно и готвих до готовност на каймата и леко омекване на чушките.
Добавих доматения сос и сухата мащерка и оставих плънката да къкри още около 7-8 мин, докато се изпари течността и остане на мазнина.
Прехвърлих плънката в купичка и оставих леко да се охлади, за да мога да навия рулцата.
Приготвих си питките лаваш и във всяка от тях поставих малко от плънката, поръсих с настърган кашкавал, посипах с кубчета пресен домат и ситно назязан магданоз, поръсих с няколко капки лимонов сок и завих стегнато на рулце.
Така процедирах с всички питки лаваш.
Сервирах рулцата с резени пресен домат, краставица, лимон и с маслини Каламата.
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.
Благодаря!
Няма коментари:
Публикуване на коментар