Откакто съм с инсулинова резистентност, мусаката у дома често приготвям без картофи, а с тиквички. Това е не само вкусен, но и много здравословен вариант на традиционното ястие. Тиквичките са с нисък гликемичен индекс, което ги прави идеални за хора с инсулинова резистентност, предиабет и диабет, защото не предизвикват рязко покачване на кръвната захар. Тази нисковъглехидратна мусака се харесва на цялото семейство – вкусна е, лека и спестява време, тъй като се приготвя бързо и лесно. Комбинира се перфектно с млечни сосове или свежа салата.
Ако търсите начини да хапвате по-здравословно и същевременно да се наслаждавате на любимите си традиционни рецепти, тази мусака е за вас! Подходяща за всеки, който иска да се храни балансирано и да контролира нивата на кръвната захар.
Мусака с тиквички и мляно телешко за 6 порции
Необходими продукти:
500 г мляно телешко месо
2 тиквички (около 400 г, нарязани на кубчета)
1 средно голям лук (нарязан на ситно)
1 морков (нарязан на кубчета)
1 червена чушка (нарязана на кубчета)
200 мл доматен сок
2 с.л. зехтин за готвене
1 ч.л. органичен бульон на прах (от DM)
1 ч.л. сол (на вкус)
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Запържване на зеленчуците: Загрейте зехтина в тиган на среден огън. Добавете лука, моркова и червената чушка. Гответе, докато омекнат (около 5 минути).
Добавяне на телешкото месо: Към зеленчуците добавете мляното телешко месо и разбъркайте. Гответе, докато месото се запържи и придобие златист цвят.
Овкусяване: Добавете бульона на прах, сол, черен пипер и червен пипер. Накрая налейте доматения сок и оставете да къкри за около 10 минути, докато течността леко се сгъсти.
Подготовка на тиквичките: Нарежете тиквичките на кубчета и ги разпределете равномерно в тава. Не добавайте никаква допълнителна течност.
Сглобяване на мусаката: Върху тиквичките изсипете сместа от месото и зеленчуците. Разбъркайте леко, за да се разпредели равномерно. Изпечете в загрята на 230 гр фурна, докато тиквичките омекнат.
Приготвяне на заливката: Разбийте яйцата с киселото мляко и пълнозърнестото брашно до гладка смес.
Завършване на мусаката: Изсипете заливката върху мусаката и я разпределете равномерно.
Допичане за хрупкава коричка - Допечете мусаката на 200°C за още около 15-20 минути, докато заливката стане златиста и стегната. Сервирайте с млечен сос, кисело мляко и свежа салата по избор.
Хранителни стойности за 1 порция (6 порции общо):
- Калории: 324 ккал
- Протеини: 22 г
- Мазнини: 21 г
- Въглехидрати: 11 г
- Фибри: 2 г
Тази мусака е идеална за хора с инсулинова резистентност, тъй като съдържа нисковъглехидратни тиквички, богато на протеини телешко месо и здравословни мазнини от зехтина. Пробвайте рецептата и споделете как ви се е получила!
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Няма коментари:
Публикуване на коментар