Прясно зеле със свинско на фурна / Traditional Bulgarian Oven-baked cabbage with pork.



Здравейте приятели!

Днес ви представям едно традиционно за България ястие, което се предполага, че всеки знае.
Защо пиша тогава рецепта за всеизвестното прясно зеле със свинско на фурна?
Наскоро ,в кулинарен разговор, стана дума, че у дома това ястие се подправя с целина.
Събеседниците ми бяха много изненадани😱.
На свой ред попитах как го готвят те. Оказа се, че подправките при тях са чесън, запържен още в началото с лука и зелето, а за финал подправят с пресен копър.
Както знаете, нашата страна е малка, но затова пък разделена на няколко големи етнографски области (Добруджанска, Пиринска, Родопска, Северняшка, Тракийска и Шопска). 
Всяка от тези области има собственна кулинарна история и предлага различни и уникални ястия.
Аз съм тракийка, но не се сетих да питам от къде са събеседниците ми.
Ще ми бъде любопитно в коментари да споделите за вашия начин на приготвяне на това ястие.
Провокирана от този разговор, потърсих в интернет пространството рецепти за прясно зеле с месо.
В някои рецепти зелето се задушава с бульон или вода в тенджера. На други места прочетох, че
зелето се претрива предварително с малко сол.
Подправките са различни - чесън, дафинов лист, копър, но никъде не срещнах целина.
Заинригува ме много тази рецепта на Кулинарното ми виртуално другарче Сия Рибагина -  в която се прави нещо като запръжка от лук ,чесън, едросмляна лютеница и подправки
(дафинов лист) и се добавя в последствие при зелето и месото. Не е много здравословен вариант, но пък звучи така вкусно 😜✌👌.
Все си мисля, че тези типични регионални ястия от нашите баби и майки не бива да бъдат забравени (е, и аз залитам по разните гурме специалитети, пусто любопитство😜😜😜).
Това кулинарно богатство обаче е голяма притегателна сила за всички , които посещават или планират да посетят България.
Наскоро бях запитана от една дама от Малайзия, ако посети България с какво ще я нагостим.
Това момиче беше истински заинтригувано, след като разбра за мащабите на малката ни, но красива родина и как на една шепа земя са се обособили различни в кулинарно отношение области, като във всяка от тях ще има възможност да опита типични и характерни за региона ястия. Последва бързо търсене в интернет, разглеждане на снимки и бурен възторг.
Неуморно разпитваше за Баница, Капама, Пиле лютика, Таратор, нищо че едва произнасяше имената❤.
Така ми се иска кулинарния туризъм да се развие с такива мащаби, както в близки нам страни.
Имаме много да покажем!
Това обаче зависи от общите ни усилия, усилия, като на прекрасните хора от Slowfood, които неуморно популяризират традиционните български продукти и чистата храна❤👌✌.
Вдъхновена от техни лекции и други техни прояви, съвсем спонтанно си поставих проект да издиря доколкото ми е възможно и полуляризирам със скромните си усилия типични за различните етнографски области ястия.
За други рецепти от Категорията Българска Национална Кухня може да следите този Линк.

Тук ще опиша подробно моята рецепта за прясно зеле на фурна с месо (по същия начин готвя и прясно зеле с пиле на фурна).
Лично аз не сладам никаква вода или бульон при приготвяне на ястието (използвам само течността от доматите и това, което пуска зелето).
Готвя първо на котлона в тенджера и след това задължително допичам на фурна, за да остане на мазнина.
За това ястие подбирам по шарено месо, да си има сланинка.
С рагу също става чудесно.
Подправките при мен са, абсолютно задължително, суха целина (тази манджа без целина не си я представям) и дафинов лист.
Доматите подбирам винаги месести и сочни - градински домати (в краен случай през зимата  - домати на кубчета от консерва).

 Необходими продукти:

600 гр шарено свинско месо - със сланинка (от плешка, свински гърди, рагу)
1 глава стар лук
1 по - голяма прясна зелка
2 месести пресни домата - настъргани (или 400 гр домати на кубчета от консерва)
1 с.л сладък червен пипер
сол - на вкус
смлени черен пипер и кимион  - на вкус
олио - за запържване на лука, месото и зелето - слагам около 1 пълна с. л (зелето носи на мазнина)
щипка суха целина
2 бр.сухи дафинови листа.

Начина на приготвяне:

В тенджера наливам олиото да се загрее.
Нарязвам лука на ситно и го запържвам в мазнината. Когато лука се позапържи, добавям месото нарязано на по - големи парчета. Подправям с кимион и черен пипер и пържа месото от всички страни, като разбърквам от време на време.
Докато месото се пържи, режа почистеното и измито зеле на тънки ленти и го поставям в тенджерата на порции. Разбърквам периодично.
При пърженето зелето намалява наполовина обема си и пуска малко водичка.
Когато добавя всичкото зеле при месото, поръсвам с червения пипер, доливам отгоре настърганите домати или кубчетата домати от консерва и чак тогава разбърквам хубаво.
Покривам тенджерата с капак, намалявам силата на котлона и оставям ястието да къкри на тих огън и да се задуши.
От време на време проверявам месото дали е поомекнало.
Когато е почти готово (не ми отнема много време - приблизително задушавам около 30 мин), прехвърлям ястието в тавичка и допичам на фурна, докато остане на мазнина.
При сервиране поръсвам с пресен магданоз.
За любителите на лютото предлагам люти чушки или пресен чесън.
Да ви е сладко!




Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по-долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във FacebookБлагодаря ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар