Лимонов сладкиш с къпини и заквасена сметана /Lemon cake with blackberries and sour cream


Здравейте!
Рецептата за днес е вкусен и много свеж сладкиш с наситен лимонов аромат и сочни къпини.
Може да го поднесете като компания на следобедното кафе или като десерт с топка ванилов сладолед.
Обичам подобни сладкиш и с тях се опитвам да предложа на семейството си цялята палитра от аромати, която ни предлага лятото.
За да си го приготвите ще ви е необходим миксер, но въпреки това рецептата е сравнително семпла за излълнение.


Ето и Необходимите продукти - за тортена форма с размери 26 см

2 яйца
1 чаша захар
1 голяма кофичка заквасена сметана  - използвах на Оlympus 350 гр
1/2 чаша слънчогледово олио
1 капсула ванилия на Dr.Oetker
1/4 ч. л сол
2 чаши брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 лимон - настъргана кора и сок - използвам кората само ако лимона е нетретиран. 
За останалите лимони използвам само сока.
1/2 с. л. царевично нишесте - за овалване на плодовете
Около 400 гр пресни къпини - може да замените с боровинки или малини
Пудра захар - за поръсване

Използваната ч.ч е с вместимост 350 мл. течности


Начин на приготвяне:

С помощта на миксер разбийте яйцата и захарта в купа до пухкав крем.
Добавете заквасената сметана, олиото, капсулата ванилия, солта и разбийте отново с миксер, докато съставките се смесят добре.
Смесете бакпулвера с брашното. Пресейте и добавете на порции към останалите съставки в купата. Добавете лимоновия сок и настърганата кора от лимона.
Измийте добре къпините и ги отцедете с гевгир.
Прехвърлете ги в купа и поръсете с царевичното нищесте, така че да се покрият изцяло.
Застелете формата за торта с хартия за печене.
Прехвърлете вътре кексовата смес и внимателно подредете отгоре плодовете.
Печете в загрята на 200 гр. фурна до суха клечка.
Имайте предвид, че сладкишът сам по себе си се получава леко влажен.
При теста с клечка трябва да излизат леко влажни, Но ронливи трохи.
При мен печенето отнема около 45 мин.
След изпичане, охладете сладкиша първо във формата. След това внимателно отделете хартията за печене и окончателно го охладете върху решетка.
Посъсете с пудра захар.
Да ви е сладко!


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!












 

Няма коментари:

Публикуване на коментар