Нисковъглехидратен Бадемов сладкиш с тиква и черен шоколад /Low-carb almond cake with pumpkin and dark chocolate



Здравейте, приятели!
Рецептата днес е за сладкиш, но не какъв да е.
Този бадемов сладкиш с тиква и черен шоколад има изключително нежна и леко влажна текстура, благодарение на тиквата, която добавя естествена сочност и мекота. При всяка хапка се усеща плътността на смлените бадеми, които създават приятно ядкова текстура и леко дъвчащо усещане. В същото време шоколадовите парченца внасят контраст със своя наситен и леко горчив вкус, който балансира сладостта и добавя фина кремообразност, когато се разтопят в устата.
Сладкишът е мек и лек, но благодарение на по-плътните съставки като бадемите и ръженото брашно е по-засищащ и идеален за по-питателен десерт.

Сладкишът е подходящ за хора, които търсят балансиран и питателен десерт, като същевременно предпочитат да избягват рафинирани захари и бяло брашно, хора, които следват здравословен и балансиран режим на хранене и такива които се стремят да намалят рафинираните съставки:
Използвала съм Пълнозърнесто ръжено брашно и кафява захар Мусковадо, което осигурява комплексни въглехидрати и по-нисък гликемичен индекс. 
Смлените бадеми добавят здравословни мазнини, фибри и протеини, които поддържат стабилни нива на енергия и подпомагат чувството за ситост. Липсата на бяла захар и бяло брашно го прави подходящ за хора, избягващи високо рафинирани продукти. Мусковадо захарта дава по-дълбок карамелен вкус, а тиквата допринася за естествената сладост и влажност на сладкиша, намалявайки нуждата от излишна захар.
Тестото съдържа по-малко брашно и е обогатено с ядки, което го прави относително нисковъглехидратен и подходящ за хора, които се стремят да контролират приема на въглехидрати.
Десертът е добра опция за след тренировка или като междинно хранене, тъй като осигурява баланс от въглехидрати за възстановяване и протеини и мазнини за дълготрайна енергия.
За хора на вегански режим скирът може лесно да се замени с растителна алтернатива, като кокосов йогурт, което би направило сладкиша напълно растителен.


Необходими Продукти

Мярка ч. ч 300 мл течност
тавичка 27x18 см
18 парчета

2 яйца
1 ч.ч. (300 мл) захар мусковадо
5 с.л. натурален скир
200 гр смлени бадеми
1 ч.ч. Пълнозърнесто ръжено брашно от Земята на Траките - горещо препоръчвам
2 ч.ч. сварена тиква, намачкана с вилица
60 гр черен шоколад (70% какао)
1 пакетче бакпулвер
1 капсула ванилия
1 ч.л. канела

Начин на приготвяне

Подгответе тавичката: Загрейте фурната на 180°C. Намажете малка тавичка (27x18 см) с мазнина и я поръсете леко с брашно.
Разбийте яйцата и захарта: В купа разбийте яйцата и захарта мусковадо до получаване на пухкава смес.
Добавете останалите течни съставки: Към яйчената смес добавете скира и ванилията и разбъркайте добре.
Смесете сухите съставки: В отделна купа смесете смлените бадеми, ръженото брашно, бакпулвера и канелата. Постепенно добавете сухите съставки към течната смес, като бъркате внимателно.
Добавете тиквата и шоколада: Прибавете намачканата тиква и натрошения черен шоколад, като ги разбъркате до хомогенност.
Изпечете: Изсипете тестото в подготвената тавичка и загладете повърхността. Печете около 30-35 минути или докато клечка, забодена в центъра, излезе с няколко влажни трохи (не съвсем суха). Сладкишът трябва да остане леко влажен вътре заради тиквата, която придава сочност.

Хранителна стойност за една порция (1 парче
Изчислени стойности на порция:
Калории: ~115 ккал
Протеини: ~3.5 г
Мазнини: ~6.5 г
Въглехидрати: ~11 г
Фибри: ~2 г

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм.













 

Няма коментари:

Публикуване на коментар