Свински врат без кост с гъби, дюли и винен сос / Boneless pork neck with mushrooms, quince and wine sauce





Здравейте, приятели!
В днешния януарски ден приготвих това разкошно свинско с дюли на фурна. 
Обичам такива ястия, който са богати на аромати, питателни и засищащи и се приготвят със сезонни продукти.
Много обичам да готвя с плодове. 
Ако и вие сте като мен, може да харесате и тези рецепри от блога ми за :

С дюли досега не бях готвила, но съчетанието на продуктите в тази рецепта е балансирано по прекрасен начин и вкусът в никакъв случай не е сладникав. Хареса се на всики у дома - и малки и големи.

За да си приготвите тази рецепта ще са ви необходими:

Продукти за около 5 порции:

1.200 кг свински врат без кост
80 мл зехтин
4 големи глави лук
3 големи дюли
400 гр гъби печурки
4 - 5 моркова
1 ч.л суха мащерка
3-4 с.л соев сос Кикоман
200 мл вино Розе
1 ч.л млян кимион
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Започвам с подготовката на месото. В тиган загрявам малко зехтин и "запечатвам" месото, нарязано на пържолки, от двете страни. Посолявам, поръсвам с млян кимион и черен пипер и прехвърлям в чиния.
В същия тиган задушавам под капак лука, нарязан на едро и морковите, нарязани на колелца, докато леко поомекнат. Следват гъбите, нарязани на по - големи парчета, за да се усещат и дюлите, разрязани на две, почистени от семките и нарязани на филийки. 
Продължавам готвенето без капак, докато се изпари леко водата от гъбите и те се позапържат.
Добавям в тигана соевия сос и виното. Изчаквам да кипне, подправям с мащерка и оттеглям от котлона.
Довършвам ястието на фурна, като за целта ще ви е необходим пръстен гювеч или както при мен - голяма йенска тенджера с капак.
Подреждам ароматната смес от тиганчето на дъното на тенджерата, отгоре разпределям месото и пека първоначално на 220 гр. за около 40 мин и на 200 за още 30 мин. По желание може да запечете на финала ястието без капак и на горен реотан за хрупкава коричка.
Резултатът е крехко и сочно месо, което се топи в устата и ароматен сос, който си "плаче" за пресен домашен хляб.
Наздраве и да ви е сладко!


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!







 

Няма коментари:

Публикуване на коментар