Здравейте приятели,
Днес ви представям едно супер бързо и много вкусно ястие, което се готви в един съд. По този начин си спестявам много суетене в кухнята, което от своя страна ми "отворя" прозорец за спорт или други любими занимания.
Рецептата е подходящя за фамилна вечеря след напрегнат работен ден.
Готвенете ще ви отнеме около 40-50 мин (за домашно пиле, малко повече).
Какви са ползвите от консумацията на нахут:
👍регулира нивата на кръвната захар - при болните от диабет тип 2 употребата на фибри нормализира нивата на КЗ, липиди и инсулин. Нахутът има нисък гликемичен индекс и е чудесен избор за хора с ИР, диабет и преддиабетни състояния.
👍помощник в борбата с излишните килограми - поради съдържанието на фибри, които създават усещане за ситост
👍понижава риста от сърдечно съдови заболявания
👍подобрава храносмилането
👍източник на протеини
👍укрепва костите
👍източник на витамини (В9, В1, В6, К, В5) и минерали (манган, мед, фосфор, желязо, магнезий и калий)
👍намалява общите симптоми на ПМС при жените.
Кога да внимавате с този продукт:
👀 Ако имате проблеми с жлъчката
👀Ако имате проблеми с храносмилателната система, свързани с прекомерно издуване и газове - нахутът съдържа олигозахариди – сложни захари, които организмът не може да смели. Това може да предизвика при някои хора прекомерно отделяне на чревни газове и коремен дискомфорт.
👀 Нахутът трябва да се употребява в умерени количества и при прием на бета-блокери, които повишават нивата на калий в кръвта, а повишените му нива, от своя страна, представляват риск за хората с бъбречни заболявания.
Какви са ползите от консумацията на бамя:
👍Полезна за сърцето поради съдържанието на антиоксиданти - основно полифеноли, които намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци
👍Регулира нивата на холестерола - поради съдържанието на слузести вещества, които се свързват с холестерола по време на храносмилането и го извеждат от тялото чрез изпражненията.
👍Регулира нивата на кръвната захар
👍Добър източник на вит Б9 (фолат) - от голямо значение за бременните жени, както и за туширане на симптоми , като тревожност и паник атаки, който често се свързат с ниски нива на фолат и други витамини от Б групата.
👍Ускорява процесите на отделяне на токсини от организма.
Кога да внимавате с този продукт:
👀 при проблеми с червата
👀 при хора с артрит - поради съдържанието на соланин
👀 при хора на терапия с лекарства за разреждане на кръвта - поради съдържанието на вит К
Ето и рецептата:
Необходими продукти - за около 5 порции
600 гр пилешко филе
1 голяма глава лук
2 моркова
1 голям градински домат или 2 червени домата
400 гр прясна бамя
400 гр нахут от консерва
връзка пресен магданоз
2 скилидки чесън
2 с.л зехтин
Подправки:
черен пипер, кимион, сладък червен пипер, морска сол на вкус
Начин на приготвяне:
Готвя това ястие в широк и дълбок стоманен тиган с капак.
Загрявам зехтина на умерен огън. Първата стъпка е да запечатам парчетата месо от всички страни. Нарязвам лука на едро, а морковите на кръгчета. Пробавям ги при месото, доливам около 200 мл вода и задушавам под капак.
Когато морковите поомекнат, добавям бамята и задушавам, докато и тя се сготви.
Поръсвам със сухите подправки - черен пипер, кимион и сладък червен пипер, разбърквам два пъти и веднага "погасявам" с нарязания на кубчета домат.
Ако е необходимо доливам още около 80 мл.вода. Това зависи от количеството течност, която ще пуснат доматите. Прибавям и пресованите скилидки чесън и отцедения от течността в консервата нахут. Продължавам да задушавам под капак.
На финала на готвенето ястието остава почти на мазнина.
При сервиране поръсвам с пресен магданоз.
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.
Благодаря!
Няма коментари:
Публикуване на коментар