Здравейте, приятели!
Днес ви предлагам рецепта от гръцката кухня, която напоследък приготвям доста често.
Много са ползите на това изцяло зеленчуково ястие.
На първо място- бърз постен обяд или вечеря и тъкмо навреме по време на Богородичния пост, които приключва на 15 август (Успение на пресвета Богиродица). Чудесна идея за тези, които спазват християнския пост.
Тези от вас, които не постят, но се придържат към здравословен начин на хранене също смело могат да си приготвят Бриям.
Ястието е :
- 100 % веган
- с ниско съдържание на въглехидрати
- нулево съдържание на холестерол
- без глутен
- без пържене
Какво всъщност се крие зад името Бриям (или Брям)?
По същество това ястие е гръцкия прочит на френския Рататуй , като събира в себе си цялото очарование на гръцкото готвене 💗 - пресни градински зеленчуци, щедро количество качествен зехтин и средиземноморски аромати.
Техниките на готвене не са сложни и ястието може да се приготви дори от начинаещи в кухнята.
Всъщност тук използваната техника е само една- печене на фурна.👍
С изключително малко продукти се получава истинска наслада за всички сетива - ястие пъстро, ароматно и много вкусно.
Не забравяйте при сервирането да си приготвите домашен пресен селски хляб, сирене тип фета, чаша хубаво вино и гръцка музика.
Ето и необходимите продукти:
за кръгла тава с диаметър 30 см.
3 големи картофа - обелени и нарязани на тънки кръгчета
3 тиквички - нарязани на тънки кръгчета
2 големи глави червен лук
1 кг месести градински домати - обелени и нарязани на малки кубчета
сол и черен пипер на вкус
2 ч.л сушен риган
1 ч.л сушен розмарин
1/2 връзка пресен магданоз
4 скилидки чесън - намачкани с нож или минати през преса за чесън
1/2 ч.ч зехтин Extra Vitgin.
Най хубавата и вкусна манджа
ОтговорИзтриване