Страници

Бриям (Брям) или печени зеленчуци на фурна по гръцки / Briam - Traditional Creek roasted vegetables

 Здравейте, приятели!

Днес ви предлагам рецепта от гръцката кухня, която напоследък приготвям доста често.

Много са ползите на това изцяло зеленчуково ястие.

На първо място- бърз постен обяд или вечеря и тъкмо навреме по време на Богородичния пост, които приключва на 15 август (Успение на пресвета Богиродица). Чудесна идея за тези, които спазват християнския пост.

Тези от вас, които не постят, но се придържат към здравословен начин на хранене също смело могат да си приготвят Бриям.

Ястието е :

-  100 % веган

- с ниско съдържание на въглехидрати

- нулево съдържание на холестерол

- без глутен

- без пържене

Какво всъщност се крие зад името Бриям (или Брям)?

По същество това ястие е гръцкия прочит на френския Рататуй , като събира в себе си цялото очарование на гръцкото готвене 💗 - пресни градински зеленчуци, щедро количество качествен зехтин и средиземноморски аромати.

Техниките на готвене не са сложни и ястието може да се приготви дори от начинаещи в кухнята.

Всъщност тук използваната техника е само една- печене на фурна.👍

С изключително малко продукти се получава истинска наслада за всички сетива - ястие пъстро, ароматно и много вкусно.

Не забравяйте при сервирането да си приготвите домашен пресен селски хляб, сирене тип фета, чаша хубаво вино и гръцка музика.

       καλησπέρα, 
παρακαλώ λογαριασμός 💗😏

Ето и необходимите продукти:

за кръгла тава с диаметър 30 см.


 

 

3 големи картофа - обелени и нарязани на тънки кръгчета

3 тиквички - нарязани на тънки кръгчета

2 големи глави червен лук

1 кг месести градински домати - обелени и нарязани на малки кубчета

сол и черен пипер на вкус

2 ч.л сушен риган

 1 ч.л сушен розмарин

1/2 връзка пресен магданоз

4 скилидки чесън - намачкани с нож или минати през преса за чесън

1/2 ч.ч зехтин Extra Vitgin.

Начин на приготвяне:

 В купа смесете зехтина, ригана, розмарина, чесъна, пипера и ситно нарязания магданоз.

Разбъркайте добре и подправете със сол на вкус.

Прибавете в купата нарязаните на кръгчета зеленчуци  и разбъркайте хубаво, така че да се овкусят добре.

Сложете малко от нарязаните на кубчета домати на дъното на тавата. 

Започнете да подреждате зеленчуците в кръг, като редувате картофи, тиквички и лук.

Редувайте, докато продуктите свършат и тавата се напълни.

Ако ви е останал ароматен сок от купата с подправки и зехтин, залейте отгоре зеленчуците с него.

Разпределете внимателно отгоре останалите домати.

Покрийте ястието с фолио и печете в загрята фурна на 200 гр. за около 35мин.

Ако искате да избегнете употребата на фолио, то тогава може да приготвите ястието в йенски съд с капак. Съобразете продуктите с размера на този съд, който ще използвате.

След като запечете ястието под фолио или под капак, остранете ги и допечете още 30 - 35 мин мин на 250 гр, или докато течностите се изпарят, ароматите се смесят и зеленчуците станат хрупкави,

Бриям чудесно се съчетава и с риба или пилешко месо.

Често предлагам на моето семейство Бриям, като гарнитура към сьомга или крехко пилешко месо.

Да ви е сладко, приятели!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!

1 коментар: