Страници

Цигара Бюрек // Cigar Borek (Sıgara Böreği)

 Здравейте, приятели.

Днес ви представям рецепта  за малките симпатични банички под формата на пурички от турските ни съседи.

Много мои кулинарни приятели са ги правили вече Пепи СтоеваМина БакаловаПетя Аргирова (не мога да изброя всички ), но от това което прегледах, на повечето места баничките са пържени. 

По принцип Цигара Бюрек в оригинал се пържат в маслена баня ( факт), но аз реших да избегна това и ги приготвих на фурна.

Пърженето и липсата на типичните турски триъгълни кори за навиване ме караха да отлагам приготвянето им толкова дълго време.

Благодаряние на един от големите он - лайн доставчици на храна ebag.bg, който ползвам от началото на извънредното положение, се сдобих с оригинални турски триъгълни кори.

Навиването е малко пипкава работа. За мен беше почти като направата на малки хапки лозови сърмички. С една дума -  тази работа не е е за нервак люде.

Но щом аз издържах, и вие ще можете!

Не стига, че пипкаво се правят, ами и страшно бързо се изяждат.

Но са много, много вкусни и си заслужава човек да стисне малко зъби, заради мира в семейното гнездо.👌  💑  😏.

Ето и самата рецепта по която ги приготвих аз. 

Точните пропорции могат да варират, според количеството кори, които ще използвате. На нас толкова ни харесаха баничките, че един пакет кори се оказаха свръх малко (съчетани с пикник, баничките заминаха за нула време).

Необходими продукти:

1 пакет турски кори за триъгълни банички
200 гр замразен спанак - използвах замразен спанак на кубчета на Бондюел, защото е много финно нарязан
300 гр сирене - изберете по сухо, да няма много вода, за да не се овлажни много плънката, а после и самите банички
3 яйца - единия белтък отделих за намазване на готовите банички
разтопено краве масло за намазване на корите при навиването.

Начин на приготвяне:

В купа смесете продуктите за плънката, като предварително си размразете спанака.
Смесете спанака със сиренете, едното яйце и жълтъка на второто.
Разбъркайте добре с вилица.
Пригответе си правоъгълна тава в която ще подреждате баничките.
Вземете една кора, намажете я с помощта на кухненска четка с малко масло.
Сложете плънка откъм широката част на кората и започнете да завивате като пура.
По този начин оформете всички банички.
Разбийте добре с вилица отделения белтък от едното яйце.
Намажете с четка всяка баничка, като по желание може да поръсите със сусам или маково семе.
Печете баничките в силно загрята фурна (при мен на 250 гр - горен и долен реотан).
Извадете ги да се охладят леко, като не ги завивате с кърпа и не ги подреждате една върху друга (преди да се охладят добре), за да не се овлажнят и да омекнат.
Чудесни са за похапване по всяко време - с градински домати, маслини или кана студен айрян,
Да ви е сладко!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!
















Няма коментари:

Публикуване на коментар