Здравейте, приятели!
Днес сервирам лазаня, но без обичайния сос Бешамел.
Както се знае, лазанята е едно от предпочитаните ястия на италианците.
За плънка на лазанята може да се използва мляно месо и различни зеленчуци и гъби.
По отношение на сирената, класика е пармезана, който може да бъде заменен с други видове твърди сирена.
Класическите сосове са бешамел и/ или рагу.
Всяко италианско семейство пази своя традиционна рецепта за рагу.
Рагуто Болонезе се слави с най - голяма полулярност.
За превъзходно рагу Болонезе са ви необходими първокачествено мляно месо (телешко или смес) и бекон.
Най - добре е да заложите на прясно смляно месо от добра месарница и да не разчитате на готова кайма.
Тайната на приготвянето на рагуто е в дългото му готвене на тих огън - да къкри.
Ако трябва да сме съвсем стриктни, рагу се приготвя един ден по рано и се използва на следващия ден. Целта е пълно разгръщане на вкусовете и ароматите.
По правило Лазанята се приготвя от 6 слоя тесто, като между всеки слой се слага щедро от соса.
Не го пестете!
Лазанята трябва да се получи сочна.
Корите за лазаня се варят, като се пускат в вряща подсолена вода, но не всички наведнъж, защото ще се слепят. Изваждат се внимателно с решетъчна лъжица върху кърпа, за да се отцедят.
Праисторията на това ястие ни връща доста далеч в миналото.
И по точно в мнооо...го далечната 1282 г.
Горе - долу по това време са регистрирани първите писменни доказателства за подобно ястие в Италия.
Защо казвам подобно?
Ами защото в тези далечни времена ястието се е приготвяло от предварително приготвени и разточени кори, които се варят и се смесват само със сирена.
Името на това подобие на днешната лазаня е " Лагана".
Ако се питате къде изчезна доматеният сос - ами липсва.
Така популярните днес домати по това време са били напълно непознати за Европа.
Доматеният сос започнал да се добавя в лазанята едва след 1800 г. и то в Неапол.
Дълго време доматите са считани за негодни за консумация и дори отровни. Европейските градинари са ги отглеждали като екзотично декоративно растение. В Холандски книги от ХVІ век е записано, че доматите са служили за украса на градините.
И днес двата града Болоня и Неапол спорят по въпроса за родното място на класическата Лазаня в познатия ни вид.
В рецептите от Болоня се използва основно сос Рагу (Болонезе), сос Бешамел и Parmigiano Reggiano, докато при Лазаня Наполи сосът е Неаполитанско рагу, който се приготвя от неаполитански колбас, сварени яйца, Моцарела, Рикота, Пармезан или Пекорино.
Най-чевръстите и ревностни пазителки на традицията в Италия приготвят тестото за Лазаня сами, но аз засега си спестявам този труд. Пък и все пак не съм от Емилия – Романя - призната от Националната академия на кулинарията в Италия като родно място на Лазаня Болонезе.
Но стига приказки!
И без това ни чака доста работа.
Резултатът си заслужава всички усилия!
Необходими продукти:
500 гр мляно телешко месо
200 гр мляно свинско месо
150 гр бекон
3 млади тиквички
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 моркова
стрък прясна целина
100 мл червено вино
1 ч. л захар
3 големи месести домата
връзка пресен босилек
1 пакет кори за Лазаня - използвах кори за Лазаня на Барила
200 гр крема сирене
200 гр бяло саламурено сирене
1/2 кофичка заквасена сметана (около 170 гр)
250 гр твърдо сирене тип Кашкавал - за поръсване отгоре
сол, черен пипер - на вкус
индийско орехче - на върха на ножа
зехтин Помаче
Начин на приготвяне:
1. Измийте доматите. Срежете кожичката им на кръст, откъм долната страна. Загрейте вода в тенджера до кипване. Пъснете доматите вътре за 1 мин. и веднага след това ги потопете в студена вода. По този начин ще ги обелите много лесно. Нарежете ги много наситно. Може и да ги смелите, но аз лично предпочитам да усещам малки парченца домат.2. Загрейте зехтина в тиган. Нарежете зеленчуците на ситно - лука, чесъна, морковите и целината.
Запържете ги в мазнината, докато омекнат. Гответе, като разбърквате от време на време.
3. Прибавете в тигана бекона, нарязан на кубчета и мляното месо.
Пържете и разбърквате, така че каймата да стане на "трохи". Добавете виното.
Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Гответе около 6-8 мин.
4. Прибавете доматите, намалете котлона и оставете соса да къкри бавно. Добавете захарта за неотрализиране киселинността на доматите, малко преди соса да е готов.
Отсранете соса от котлона и го подправете с пресен босилек.
4. Кипнете тенджера с вода на котлона
5. Пригответе си корите за лазанята по описания по - горе начин, като ги пускате в кипяща вода най - много по две наведнъж. Отцедете ги върху кърпа.
5. Пригответе си дипа от сирена.
За целта в купа смесете крема сиренето, саламуреното сирене и заквасената сметана. Подправете с черен пипер и пресен босилек.
6. Нарежете тиквичките на тънки надлъжни ленти
6. Следва подреждането на лазанята.
7. Приготвяме подходяща правоъгълна тава и слагаме на дъното й малко зехтин.
Подреждаме внимателно:
- ред кори намазани с дип от сирена
- ред сос Болонезе
- ред кори намазани с дип от сирена
- ред тънки резени тиквички
- ред сос Болонезе
- ред кори
Редувайте така, докато продуктите свършат.
8. Покрийте тавата с фолио и печете на 200 гр. за около 40 мин.
9. Остранете фолиото
10 Настържете върху лазанята избраното твърдо сирене (при мен кашкавал) и допечете до златист загар.
Да ви е сладко!
6. Нарежете тиквичките на тънки надлъжни ленти
6. Следва подреждането на лазанята.
7. Приготвяме подходяща правоъгълна тава и слагаме на дъното й малко зехтин.
Подреждаме внимателно:
- ред кори намазани с дип от сирена
- ред сос Болонезе
- ред кори намазани с дип от сирена
- ред тънки резени тиквички
- ред сос Болонезе
- ред кори
Редувайте така, докато продуктите свършат.
8. Покрийте тавата с фолио и печете на 200 гр. за около 40 мин.
9. Остранете фолиото
10 Настържете върху лазанята избраното твърдо сирене (при мен кашкавал) и допечете до златист загар.
Да ви е сладко!
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.
Благодаря!
Няма коментари:
Публикуване на коментар