Кюстендилска кавърма с младо телешко / Traditional Bulgarian dish " Kustendisla kavarma"

Здравейте приятели!
Днес ви предлагам да си приготвите едно чудесно ястие от българската национална кухня, и по специално от Кюстендилския край.

За това ястие научих от скоро излезналото издание на списание " Кулинарен журнал " - Стари Български рецепти - над 200 специалитета от всички региони на България - от най - известните до почти забравените.


Книгата се оказа истинско съкровище за кулинарите и любителите на традиционната българска кухня.
Първата рецепта, на която се насладихме с моето семейство е за Кюстендилска кавърма.

Може да изпълните рецептата със свинско или крехко телешко месо.
Аз успях да открия разкошно младо телешко и ви предлагам рецептата в този вариант.
Получи се много вкусно, ароматно и засищащо ястие - точно за сезона.
Опитайте!
Гарантирам ви, че ще останете очаровани.

Необходими продукти:

1 кг. свинско или телешко месо без кост
4 големи стръка праз
200 мл червено вино
200 мл вода
1 ч.л червен пипер
сол и черен пипер на вкус ( аз добавих и малко смлян кимион)
70-80 мл олио
2 дафинови листа
4-5 яйца - или според броя на порциите.

Начин на приготвяне:

Нарежете  месото на жулиени или малки хапки.
В тенджера задушете месото в мазнината и малко вода. Проверете го дали е омекнало.
Прибавете кимиона, червения и черния пипер, останата вода и виното.
Нарежете праза на не много ситно и го прибавете към месото. Когато местото и праза омекнат, прибавете дафиновите листа.
Прехвърлете ястието в тава. Сосът трябва да е останал наполовина.
Направете гнезда, в които чукнете яйцата.
Ястието се запича във фурната за около 10 мин.
Кюстендилската кавърма се сервира, като на всяка порция трябва да има по едно яйце. При сервиране се поръсва с червен пипер.
Да ви е сладко приятели!

Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!




3 коментара:

  1. Това ястие много го харесвам, а при теб се е получило чудесно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Сонче, ще се радвам да споделиш ти как го приготвяш това ястие.
      Има вариант и със свинско, и ако е домашно и прясно, сигурно ще е много вкусно!
      Всъщност рецептата се оказа доста популярна - и Пепи е писала за нея - https://pep-4o.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html.
      По нашия край (Тракия) правят подобно ястие като заколят прасе, но само праз и от рибицата, без яйца. Така приготвена кавърмата обаче е разкошна!

      Изтриване