Днес ви предлагам да си приготвите едно чудесно ястие от българската национална кухня, и по специално от Кюстендилския край.
За това ястие научих от скоро излезналото издание на списание " Кулинарен журнал " - Стари Български рецепти - над 200 специалитета от всички региони на България - от най - известните до почти забравените.
Книгата се оказа истинско съкровище за кулинарите и любителите на традиционната българска кухня.
Първата рецепта, на която се насладихме с моето семейство е за Кюстендилска кавърма.
Може да изпълните рецептата със свинско или крехко телешко месо.
Аз успях да открия разкошно младо телешко и ви предлагам рецептата в този вариант.
Получи се много вкусно, ароматно и засищащо ястие - точно за сезона.
Опитайте!
Гарантирам ви, че ще останете очаровани.
Необходими продукти:
1 кг. свинско или телешко месо без кост
4 големи стръка праз
200 мл червено вино
200 мл вода
1 ч.л червен пипер
сол и черен пипер на вкус ( аз добавих и малко смлян кимион)
70-80 мл олио
2 дафинови листа
4-5 яйца - или според броя на порциите.
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на жулиени или малки хапки.В тенджера задушете месото в мазнината и малко вода. Проверете го дали е омекнало.
Прибавете кимиона, червения и черния пипер, останата вода и виното.
Нарежете праза на не много ситно и го прибавете към месото. Когато местото и праза омекнат, прибавете дафиновите листа.
Прехвърлете ястието в тава. Сосът трябва да е останал наполовина.
Направете гнезда, в които чукнете яйцата.
Ястието се запича във фурната за около 10 мин.
Кюстендилската кавърма се сервира, като на всяка порция трябва да има по едно яйце. При сервиране се поръсва с червен пипер.
Да ви е сладко приятели!
Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!
Това ястие много го харесвам, а при теб се е получило чудесно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!❤
ОтговорИзтриванеСонче, ще се радвам да споделиш ти как го приготвяш това ястие.
ИзтриванеИма вариант и със свинско, и ако е домашно и прясно, сигурно ще е много вкусно!
Всъщност рецептата се оказа доста популярна - и Пепи е писала за нея - https://pep-4o.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html.
По нашия край (Тракия) правят подобно ястие като заколят прасе, но само праз и от рибицата, без яйца. Така приготвена кавърмата обаче е разкошна!