Пълнозърнести солени мъфини със спанак и остатъчен квас /Savory whole grain muffins with spinach, and leftover sourdough


Здравейте, приятели!
Тези солени мъфини са част от заготовките ми за училище и офиса през новата седмица.
Приготвят се с минимум усилия и с любимите ни пролетни зеленийки.

От дозата се получават достатъчно бройки, така че да има за всички - дори за почерпка на приятелчета.


Брашното, което използвам за тях, отново е пълнозърнесто с ниско съдържание на глутен и без консерванти, избелители и др. добавки.
Откривам го Ето тук
Земята на траките са български производител на зърно, брашно, аксесоари за домашно изпичане на хляб, паста - включително и пълнозърнеста, както и най - най добрите солети за деца, които съм открила на бг пазара до този момент. 
Ако решите да си поръчате нещо от богатия им асортимент, може да се възползвате от моя код за отстъпка - RADI10
За направата на тези солени мъфини използвах тяхното пълнозърнесто брашно от био лимец.
Моите мъфини са с остатъчен квас, но спокойно може да ги приготвите и без.
Квасът по същество е смес от брашно и вода, така че ако не разполагате с него, то просто увеличете с още около 100 гр брашното - до получаването на кексова смес.
Ето какво още ще ви е нужно.

Необходими продукти

за около 12 бр мъфини
400 гр спанак
1 връзка пресен лук
220 гр краве сирене
250 гр кисело мляко 
1 ч.л сода за хляб
150 гр остатъчен квас
3 яйца
160 гр пълнозърнесто брашно от лимец
2 сл. зехтин + още малко за задушаване на спанака


Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата е подготовката на зелениите.
В тиганче, с малко зехтин на дъното, задушавам нарязания спанак и пресрен лук, докато омекнат.
Оттеглям от котлона, за да се охладят и се заемам с подготовката на кексовото тесто.
Предварително разбърквам содата с киселото мляко и изчаквам да шупне.
В голяма купа разбивам яйцата с вилица.
Прибавям последователно натрошеното сирене, задушения спанак и лук, киселото мляко със содата, кваса, брашното и зехтина.
Обърквам всичко много добре.
Разпределям сместа във формички за мъфини, покрити с хартиени кошнички.
Моите мъфинчета изпекох във AIR FRYER INSTANT POT - програма bake 180 градуса за 20 мин, но ако ако не разполагате с подобен уред , то спокойно може да ги изпечете и на фурна - същите градуси, но за около + 10 мин.


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар