Месец Октомври винаги свързвам с меко време и домашно печене на първите ябълкови сладкиши.
Следват тези с круши, сини сливи и тиква. И лютеница, разбира се. Накъде без нея.
Така сякаш по плавно правя преход от безгрижното лято с по - домошарските сезони - късна есен и зима.
Хрумвало ли ви е да комбинирате в един сладкиш ябълки и кокос?
Аз направих точно това, като целта ми беше да намаля колкото може брашното, пък макар и пълнозърнесто такова.
Получи се ароматен, мекичък и много сочен кейк, който запазва вкуса и консистенцията си до 2 дни след като се изпече - за повече не знам, не е тествано, защото бързо се изяде.
Няма какво повече да ви разказвам и веднага преминавам към рецептата и още снимки.
Необходими продукти:
за продълговата формичка за кекс - моята е от Икея с обем 1.8л
3 яйца
280 гр кафява нерафинирана захар
100 гр освежен остатъчен квас
120 мл олио
180 гр кисело мляко
1/2 ч.л сода за хляб
300 гр настъргани ябълки
1 ч.л цейлонска канела
100 гр кокосови стърготини
80 гр пълнозърнесто брашно
Начин на приготвяне:
Започвам изпълнението на рецептата първо с подготовката на ябълките - почиствам ги и ги настъргван на едро ренде. За да не почернеят, напръсквам с няколко капки лимонов сок, който придава допълнителен аромат на печивото.
Содата "огасявам" в киселото мляко, разбърквам и изчаквам да шупне.
Следва разбиването на яйцата и захарта в голяма купа, докато захарта се разстопи.
Последователно прибавям киселото мляко със содата, олиото, кваса настърганите ябълки, канелата, какаото, кокосовите стърготини и накрая пресятото брашно.
Разбърквам с миксера до получаването на не много гъсто кексово тесто (бих казала, че се получава една идея по - рядко от стандартните ми теста за кекс).
Формичката за кекс покривам с хартия за печене, изсипвам тестото и пека в загрята на 190 гр фурна до суха клечка.
За момчета приготвих и топинг от цедено кисело мляко, мед и натрошени лешници.
Споделете , ако приготвите тази рецепта, на стори в https://www.instagram.com/radibicheva/, като ме тагнете, за да видя или ми пишете на лично съобщение.
До скоро!
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм
Благодаря!
Няма коментари:
Публикуване на коментар