Civargedda или Сардинска пица с тиквички / Civargedda or Sardinian pizza with zucchini




Привет, добри хора!
Днес ви представям едно типично ястия от Сардиния с любимите ми тиквички, които сега са в сезон. 
Pizza Sarda Con Zuccine, Civargedda  или иначе казано - леко зеленчуково ястия с тиквички на фурна, което включва и сочни домати и празмезан. Къде без пармезан!
На някои места ястието се приготвя и с гръцка фета, вместо пармезан, както и с някои други локални видове сирена, които аз така или иначе не открих.

Рецептата е много лесна за направа. 
Ястието може да се консумира както топло, така и студено.
За да си го приготвите и вие ще са ви нужни:

Необходими продукти:


Посочените продукти са за голяма правоъгълна фабрична тава на моята фурна
 - приблизителните размери са 42/35

4 средни по големина тиквички
200 гр чери доматчета
200 гр царевичен грис
1/2 голяма глава лук или ако е по - малко - сложете цялата
2 с.л зехтин Екстра Върджин
сол на вкус 
100 гр настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Включвам фурната да загрява предварително, защото сардинската пица се приготвя много бързо и лесно и не ми се иска да губя време.
Докато фурната загрява, приготвям необходимите продукти за " тестото".
В голяма купа настъргвам тиквичките и лука на едро ренде.
Добавям гриса и пармезана, посолявам на вкус, поливам със зехтин и на финала прибавям чери доматчетата, разрязани на половинки.
Обърквам внимателно всичко. Получава се нещо, подобно на гъста кексова смес.
В предварително подготвената и застлана с хартия за печене тава,  разпределям внимателно това своеобразно тесто.

Пека в загрята на 200 гр фурна до приятен златист загар.


Не знам дали така се прави, но аз поднесох ястието с традиционния сос за тиквички - млечно - чеснов и дип от нахут и червени чушки, но всичко това е пожелание.

Може просто да добавите любимата си свежа лятна салата и да се насладите на лека зеленчукова вечеря в горешите дни.
Да ви е сладко, приятели!

За още вкусни рецепти ( и не само), ще се радвам да ме последвате и в Инстаграм - https://www.instagram.com/radibicheva/
Там освен за храна, говоря и по други теми, които ме вълнуват.


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!









 

Няма коментари:

Публикуване на коментар