Сладкиш с ябълки, фурми и орехи - без бяло брашно и бяла захар / Apple pie with dates and walnuts - without white flour and white sugar



Здравейте, приятели!
Рецептата днес е за вкусен сладкиш с ябълки, фурми и орехи.

За тази рецепта съм използвала комбинация от пълнозърнесто и типово брашно. Типовото брашно придава на сладкиша пухкавост и много приятна лека текстура.

Ябълките сега са в сезон и какво по хубаво от това навън да вали сняг, а у дома да ухае на ябълки и канела.
Предупреждавам, че това съвсем не е режимен сладкиш, макар и една идея по - полезен.
Едно парченце от него и то много рядко, вероятно няма да провали усилията ви драстично, но ако ще си похапнете, то след това задължително джижение. Знаете си.
Типовото брашно има известни предимства пред бялото, но за хора с ИР и диабет няма кой знае каква разлика. Така че умната и с удоволствие, но с мярка.

За да си приготвите тази рецепта ще са ви необходими следните продукти

Необходими продукти

 за голяма правоъгълна тава 
с приблизителни размери 44/37 см
 използвам голямата плитка тава на моята фурна.

мярка ч.ч с вместимост 300 мл течност

За тестото:
4 яйца размер L
1/2 ч.ч  Кафява захар - нерафинирана
1/2 ч.ч Кафява Захар Dark Muscovado
1 ч.ч олио
1 ч.ч прясно мляко
1 ч.л цейлонска канела
1 капсула ванилия
1/2 ч.ч пълнозърнесто брашно от лимец
1 и 1/2 ч.ч типово брашно
1 бакпулвер - 10 гр

За гарниране на тестото:

Шепа орехи
шепа фурми без костилки - нарязани на ситно
4 ябълки сорт Фуджи - обелени, почистени от семките и наразани на тънки резени.


Начин на  прготвяне:


В голяма купа разбивам с миксер яйцата и двата вида захар до пухкавост и докато захарта се стопи.
Добавям олиото, прясното мляко, канелата, ванилията и пресетите брашна с бакпулвера.
Отново разбивам с миксера, докато се получи хомогенна смес - кексово тесто.
Покривам голяма правоъгълна тава с хартия за печене.
Внимателно разпределям върху хартията кексовото  тесто. Изравнявам внимателно с кухненска шпатула.
Върху тестото подреждам нарязаните ябълки, като леко ги понатискам отгоре, за да потънат. Поръсвам небрежно с парченца фурми и разпределям ореховите ядки, който нарочно оставям на половинки, а не ги режа на ситно, за да могат да се усещат при консумация.

Пека сладкиша в загрята на 180 гр фурна на горен и долен реотан за около 30 мин, но ви препоръчвам да следите процеса, защото всяка фурна е различна.

След като сладкиша се изпече, охлаждам добре, нарязвам на квадрати. По желание може да поръсите с пудра захар.


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!















 

Няма коментари:

Публикуване на коментар