Здравейте, приятели!
Моето безглутеново и беззахарно приключение продължава.
Последвайте ме и в Instagram, където споделям забавни и полезни сторита от ежедневието ми.
Днес ви предлагам този чудесен солен кекс с маслини и сирене.
Какво е по - различното тук?
Заменила съм бялото брашно с безглутенова комбинация - брашно от ориз и елда.
От бебешкия период на сина ми си спомням, че въобще не се спогаждахме с елдата. Някак си успях да предам и на него това мое усещане.
Тук рещих да експериментирам отново с нея, като добавя аромати на риган, зехтин и маслини.
Добавих и малко сусамови семена и Voilà. Получи се идеална закуска, а също и вкусно хлебче за останалите хранение за всички, които избягват по една или друга причина глутена.
Продължавам с експериментите, за да получа подобна консистенция и без млечни.
Ето и точната рецепта - за малка елипсовидна тавичка с размери: дължина - 31 см
ширина - 24 см и височина: 7 сммярка ч.ч с вместимост 300 мл течност
Необходими продукти:
2 яйца
200 гр краве сирене
1 ч.ч оризово брашно
1 ч.ч брашно от елда
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.л сода за хляб
2 с.л сусамови семена
щипка сушен риган
шепа маслини Каламата - без костилките
2 с.л зехтин Extra Virgin
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбих яйцата с вилица. Добавих натрошеното сирене, киселото мляко със содата и зехтина.
Разбърках добре и смесих с двата вида брашно, маслините, сусама и ригана.
Обърках добре с шпатула. Получава се меко кексово тесто.
Изсипах сместа в тавичката, предварително застелена с хартия за печене и пекох в загрята на 180 гр. фурна на горен и долен реотан за около 30-40 мин или докато видимо печивото получи приятен златист загар.
Извадих от фурната и охладих добре върху решетка преди да нарежа и сервирам.
Хлябът е изключително вкусен и на следващия ден.
Съхранявам го в тавичката, в която пекох, покрит с кухненка кърпа.
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.
Благодаря
Няма коментари:
Публикуване на коментар