Здравейте, приятели!
Днес за закуска реших да приготвя популярния бананов хляб.
Всъщност това си е вид кекс с плодове и затова е доста сочен и ароматен.
За неговата направа не ви е необходим миксер. Да си призная, когато много бързам, дори не пресявям брашното и бакпулвера. Използвам брашно Екстра на СофияМел и бакпулвер на д-р Йоткер.
Рецептата може да се използва като базова такава, а може да се прибавят и добавки и аромати на вкус - орехи или други ядки, шоколад, сушени череши или стафиди, ванилия, ром.
Пробвала съм доста рецепти и все нещо не ми харесваше, докато не открих тази лесна и икономична рецепта само с едно яйце на принципа на пробата и грешката. За основа използвах рецепта на supichka, като прибавих моите любими добавки за кекс - орехи и шоколад.
За успеха на тази рецепта е много важно бананите да са много добре узрели.
Четох, че е важен и сортът им, но аз изпълних рецептата с най - обикновени банани от супермаркета. Бананите не се пюрират, а просто се намачкват с вилица.
Количеството захар регулирам според сладостта на бананите. Колкото бананите са по - сладки, толкова количеството на захарта е по - малко.
Необходими продукти: за правоъгълна тавичка за кекс с размери 25/11/ 7 см
1 яйце
3 много добре узрели банани
120 гр кафява захар - ако бананите са много сладки, може да намалите до 100 гр.
120 мл. разстопено на водна баня краве масло
200 гр брашно
1 ч.л сол
1 ч.л бакпулвер
1 капсула ванилия на д-р Йоткер
50 гр черен шоколад - настърган
80 гр ситно смлени орехи
Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцето със захарта с помощта на кухненска тел за разбиване.
Добавете солта, маслото, пресятото брашно с бакпулвера и разбъркайте добре. Накрая прибавете намачканите банани, шоколада и орехите. Ароматизирайте с ванилията и отново разбъркайте до хомогенна смес.
Изсипете кексовото тесто във формичката, застлана с хартия за печене и изпечете хляба в загрята на 180 гр. фурна за около 50-60 мин.
Проверете за готовност с клечка за зъби, но имайте предвид, че хлябът е доста сочен и трябва да следите за полепнало сурово тесто, а не за частици от бананите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар