Салата със зелен боб от турската кухня / Turkish bean salad


Здравейте, приятели!
Тази година Великден и Гергьовден  бяха много близо и попрекалихме с агнешкото и обилните трапези.
Попаднах днес на свеж зелен фасул и реших да разнообразя менюто ни с нещо по-леко и свежо от турската кухня.
Предлагам ви разкошна, богата на зеленчуци и много вкусна салата със зелен боб.
Може да я поднесете като гарнитура към печено месо, да я хапнете като лек обяд, както направих аз и дори да я вложите в домашни сандвичи.
Задължително условие за качествения зелен фасул е да е „без конци”. Това зависи от самия сорт за фасула, но когато избираме пресен фасул, лесно можем да направим тест сами. При пречупване на шушулката, тя трябва ясно да пукне и двете части да се отделят лесно, без конци.
Пресният зелен фасул е добър избор в един здравословен и балансиран начин на хранене, защото:
  • представлява добър източник на витамини - битамин А и С. Една порция зелен фасул може да достави на организма ви 17% от дневната препоръчителна доза от витамин А и 20% от нуждите ви за витамин С
  • отличен източник на хранителни влакна и фибри
  • беден на калории
  • добър източник на протеини
  • ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол

Необходими продукти:

500 гр. пресен зелен фасул
340 гр сладка царевица от консерва
3 супени лъжици маслини без костилки (ситно нарязани) - използвах маслини Каламата без костилка
3 стръка пресен зелен лук
2 печени и обелени червени капии
2-3 супени лъжици зехтин
сока от половин лимон
1/2 връзка копър и магданоз  - ситно нарязани
щипка черен и червен пипер
 сол на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете, измийте и нарежете зеления боб с желания размер.
Сложете го в тенджера с вода и го сварете на котлона. Не го преварявайте, а гответе, докато леко омекне и запази свежия си вид и цвят. Аз го варя на умерен огън (6 степен от 9 на котлона) и опитвам периодично за готовност. За около 35-40 мин. фасулът е готов.
След като се свари, прецедете боба от водата, посолете го с щипка сол, разбъркайте и го оставете да изстива.
В купа смесете останалите продукти - нарязания пресен лук, царевицата, наситнените копър и магданоз, нарязаните червени капии и нарязаните на шайбички обезкостени маслини.
Добавете сол, лимонoвия сок, черния и червен пипер, зехтина и охладения фасул, и разбъркайте.
Охладете салатата за минимум 10 мин. в хладилник и поднесете поръсена с пресен копър и резенче лимон.


С благодарност към Anelia Lia - Турски вкусотии - Фейсбук

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар