Здравейте приятели!
Днес у дома ухае на току -що изпечени закуски като от пекарна.
От всички видове теста, които съм изпробвала през годините, това тесто засега ми е абсолютен фаворит.
Много лесно се работи с него, еластично, лесно за оформяне и пристрастяващо вкусно!
Рецептата съм си записала от една от кулинарните групи във Facebook в която членувам, любезно предоставена от Aynur Matem.
Сърдечно благодаря за рецептата!
Влиза в графа " Любими теста"
Предлагам стъпка по стъпка моето оформяне, но вие може да използвате свое любимо оформяне на тесто.
Ето и самата рецепта и начина на приготвяне.
Необходими продукти:
за около 8 бр. питки
250 мл леко затоплено прясно мляко
250 мл. хладка вода
250 мл. олио
2 яйца - белтъците за тестото, жълтъците за намазване на питките
3 с.л захар
1 с.л сол
1 кубче мая - или 2 пакетчета суха мая на д-р Йоткер
около 1 кг. брашно - до меко еластично тесто
200 гр. сирене
сусамови и макови семена - за поръсване
Начин на приготвяне:
I.Работа с прясна мая
1.В купа си " захванете" маята, ако ще работите с кубче прясна мая.
2.Натрошете прясната мая, прибавете захарта, малко брашно и малко от леко затопленото прясно мляко или вода. Разбъркайте до кашичка и изчакайте около 5-6 мин. маята да се активира и да се образуват мехурчета. Когато това стане закваската е готова за използане.
Тази закваска след това се прибавя към останалите продукти - пресятото брашно, солта, останалото прясно мляко, водата, олиото и белтъците на яйцата. Замесва се меко еластично тесто. Втасва до удвояване на обема и се оформя в желаната форма.
II. Работа със суха мая
Ако сте решили да използвате суха мая, то тогава горната процедура по захващане на маята не е необходима.
Със сухата мая аз процедирам по следния начин:
- В голяма тава пресявам около 800 гр брашно.
- Правя кладенче и в него прибавам сухата мая, захарта, малко от затопленото прясно мляко и малко вода.
- Солта също добавям в брашното, но извън кладенчето, за да не се опират солта и маята.
- Разбърквам леко с ръце брашното в кладенчето. Сухата мая веднага започва да образува мехурчета.
Започвам да добавям последователно останалите продукти (останалото прясно мляко, водата, олиото и белтъците на яйцата, леко разбити с вилица).
- Замесвам меко еластично тесто, като държа пакета с брашно наблизо и добавям от него. При това количество течности отива около 1 кг. брашно. Целта е да се получи тесто което в един момент при месенето ще престане да лепне по пръстите ви. Доомесвам върху кухненски плот.
- Прехвърлям тестото в намаслена купа и покривам с кърпа, за да втасва до удвояване на обема.
- Следва оформяне в желаната форма.
- Разделете втасалото тесто на топки с големина на свит юмрук.
- Разточете всяка топка в правоъгълен лист
- С помощта на нож за пица направете надлъжни разрези, но не до края на листа тесто
- Посипете с натрошено сирене
- Внимателно започнете да загъвате листа тесто
- След завиването следа усукване на тестото
- На финала оформето тестото на руло
- По този начин оформете всяка топка тесто
Поставете оформените питки в тава застлана с хартия за печене. Нека почиват за около 10-15 мин.
Отгоре намажете с жълтък разреден с 1 с.л олио.
Печете в предварително загрята фурна на 180 гр.
Чудесни са топлички.
На следващия ден също са много вкусни и мекички.
Няма коментари:
Публикуване на коментар