Постни картофени кюфтета със зеленчуци на фурна / Oven - Baked Vegan potato meatballs with vegetables


За тази рецепта се вдъхнових от Тук.
Не съм очаквала, че нещо изцяло зеленчуково ще бъде толкова вкусно и ще се хареса дори на хора, които по принцип си търсят месото.
Не съм пържила, а изпекох кюфтенцата на фурна.
По време на Рождественския пост приготвих кюфтенцата няколко пъти и ги сервирах със свежа салата.
През останалото време сервирам със стандартен млечен сос с копър и чесън.

Необходими продукти:

6 големи картофа
100 гр суров ориз
600 гр замразени зеленчуци на Бондюел: използвах Royal Mix
1 връзка пресен копър
1 ч.л чубрица
1  малка глава лук
сол и черен пипер на вкус
малко олио за напръскване на кюфтенцата при печене

За Хрупкавата поръска:
натурален царевичен корнфлейкс - ситно натрошен
сусамови семена
галета

Начин на приготвяне:

* Картофите обелени се сваряват в подсолена вода. Намачкват се с преса за картофи или вилица.* Ориза се сварява с  4 части вода - отцежда се в цедка от излишната. * Замразените зеленчуци се бланшират за кратко в кипяща вода (приблизително 5-8 мин) и веднага след това се изплакват със студена вода, за да запазят цвета си.Нарязват се на малки кубчета.* Лука се почиства и нарязва на ситно. * Заедно с подправките всичко се омесва много добре. * Прибира се за 30-40 мин. в хладилника. 

В отделна купа се смесват продуктите за поръската.
С ръце се оформят кюфтенца.
Овалват се в сместа за хръпкавата поръска.
Подреждат се в тава застлана с хартия за печене.
Отгоре се поръсват с олио и се пекат в загрята на 250 гр, фурна до златисто.
Да ви е сладко приятели!

Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!






Няма коментари:

Публикуване на коментар