Постни овесени бисквитки / Vegan oatmeal cookies



Здравейте приятели!
Споделям с вас тези постни бисквитки, които се оказаха чудесен вариант за закуска или следобедно похапване по време на Рождественските пости.
Чудесни са и за тези от вас, които предпочитат да се хранят здравословно.
100 % веган и изцяло с полезни съставки.
Изобилие от ядки, без брашно, без млечни и яйца.
За подсладител използвах течен мед (при мен от кръвен здравец- от последното ни пътешествие в Родопите)
Да си призная, мненията на опиталите бисквитките бяха от "Страхотни са" до "Твърде здравословни са".
За мен наподобяват домашна гранола.
Току - що извадени от фурната са доста хрупкави. Леко охладени и покрити с кухненска хартия омекват за една нощ
(в този си вариант на мен лично ми допаднаха повече).



Ето и самата рецепта.

Необходими продукти:
за около 16 бр. бисквитки

200 гр фини овесени ядки
100 гр суров белен слънчоглед
80 гр сурови тиквени семки
90 гр червени сушени боровинки
50 гр ситно натрошен черен шоколад
4 с.л течен мед
2 с.л вода
1 ч.л канела
капсула ванилия на д-р Йоткер

Начин на приготвяне:

Смелете фино в блендер ядките. Използвайте толкова обороти на уреда, колкото по фина искате да се получи текстурата на бисквитките. При мен на снимките ядките леко се усещат.


Накиснете сушените боровинки във вода ароматизирана с ромова есенция.
В купа смесете овесените ядки, смлените ядки, сушените боровинки ( отцедени от водата), шоколада нарязан на много малки пърченца, меда, канелата и ванилията.
Прибавете в купата и водата.
С чисти ръце объркайте всичко.
Оставете тестото да поеме водата. През това време загрейте фурната на 180 градуса и застелете тава с хартия за печене.
От водата овесените ядки леко набъбват.
Отново с помощта на ръцете си оформете малки топчета, сплескайте между дланите си и оформете бисквитки. Подредете ги в тавата.
Печете, докато придобият леко златист загар (проверявайте периодично, за да не ги препечете твърде много).
Охладете и сервирайте веднага (в непостни дни са чудесни с прясно или кисело мляко) или покрийте с чиста кърпа или кухненска хартия за една нощ.
Да ви е сладко!



Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!

2 коментара:

  1. Да попитам водата 2 супени лъжици ли е? Накиснатите боровинки с водата ли се добавят или се изцеждат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Да, водата е 2 с.л.
      Накиснатите сушени боровинки (може да замените със сушени череши или стафиди) отцеждате от водата.Използвам за рецептата фини овесени ядки.Ако използвате цели, вероятно ще се наложи да прибавите още малко вода. Целта е продуктите да се съберат в лепкаво тесто, от което с пръсти и длани да оформим бисквитки.

      Изтриване