Необходими продукти: - за около 4-6 порции
700 гр. мляно телешко месо - или прясно смляно свинско и телешко месо - 60:40 %
1 връзка пресен лук
1 яйце
2 филийки стар хляб
50 мл. прясно мляко
50 гр. галета
сол и черен пипер на вкус
канела, кимион и настъргано индийско орехче -на вкус
олио за пържене на кюфтенцата
за доматения сос:
800 гр домати на кубчета от консерва
1 глава стар лук
1-2 скилидки чесън
20 гр. прясно настърган джинжифил
1 с.л олио
150 гр черни маслини
сол и червен пипер на вкус
връзка пресен кориандър(може да замените с пресен магданоз)
5 яйца - по едно на порция
Начин на приготвяне:
Начупваме хляба и го заливаме със леко затопленото мляко, Накисваме филийките за кратко и отцеждаме с ръце.
Омесваме каймата в купа, като към мляното месо прибавяме ситно нарязания пресен лук, отцедения хляб, яйцето, галетата, солта, канелата, кимиона и настърганото индийско орехче.
Омесваме всичко много добре с ръце.
Оформяме мини кюфтенца, които изпържваме в сгорещеното олио, като обръщаме от двете страни (необходимо е само да запечатаме месото,финалното готвене се извършва във фурната)
За соса: в дълбок тиган запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме счукания чесън и настъргания пресен джинжифил. Готвим за много кратко и веднага след това сипваме доматите от консерва. Подправяме със сол и червен пипер.
В тава подреждаме полуготовите кюфтенца. Отгоре разпределяме соса.
Печем ястието на фурна на 250 гр. за около 15 мин.
Внимателно изваждаме тавичката от фурната, намаляме градусите до 180 и чукваме на няколко места яйцата. Посипваме с маслините и връщаме тавата във фурната за още 10 мин или докато яйцата се запекат.
Ястието се поръсва със свежи листенца кориандър и се сервира топло.
Да ви е сладко приятели!
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по-долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook. Благодаря ви!
Няма коментари:
Публикуване на коментар