Кюфтенца със зелен фасул на фурна ( в йенски съд) / Backed Meatballs with green beans in Pyrex Glass Casserole




Необходими продукти - за около 5 порции

около 1 кг мляно месо - смес свинско и телешко  - 60/ 40 %
2 големи глави стар лук
800 гр. замразен зелен фасул
3 моркова
2 големи картофа
2 пресни червени чушки - Капия
2 бр. пресни добре узрели домата
2 с.л смлени домати от консерва - използвам домашни
1 връзка пресен магданоз
черен пипер, кимион и сол - на вкус - за омесване на каймата
още малко сол (на вкус) - за овкусяване на ястието.
1 с.л сух джоджен
2 с.л олио - една за запържване на кюфтенцата и една за самото ястие
1/2 ч.ч вода

Начин на приготвяне:

Омесване добре каймата с подправките и солта. Оформяме кюфтенца с големината на юмрук.
Загряваме мазнина в тиган и изпържваме за кратко кюфтенцата от двете страни ( колкото да се запечатат). Изваждаме ги в чиния върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Обелваме лука и го нарязваме на едро. Почистваме чушките от семките и ги нарязваме на квадратни големи парчета. Почистваме морковите и ги нарязваме на кръгчета.
Обелваме доматите от ципата и ги нарязваме на едро.
Обелваме картофите и ги нарязваме на едри кубчета.
Подреждаме всички подготвени зеленчуци в йенския съд. Прибавяме вътре и замразения зелен фасул, изплакнат със студена вода.
Добавяме доматения сок, сухия джоджен, една с.л олио, сол на вкус и водата.
Разбъркваме хубаво продуктите в йенския съд.
Подреждаме отгоре запържените кюфтенца.
Поставяме капака и печем в загрята на 250 гр. за около час - час и 30 мин.
Сервираме ястието топло, като го поръсваме със ситно нарязан пресен магданоз.

Още по -  вкусно е сервирано с Прясно изпечен домашен хляб, от който да си топнем във вкусното сосче.

Да ви е вкусно приятели!

Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!




Няма коментари:

Публикуване на коментар