Ароматни гъби с вино и доматен сос / Herbed mushrooms with wine and tomato sauce

🍄 Ароматни гъби с вино и домат – с вкус от детството и баланс за днешния ден

Вкусът на това ястие ме връща в онези следобеди от детството, когато къщата ухаеше на лук, гъби и подправки. Баба го приготвяше с малки гъбки – почти като бобчета – и онези сладки арпаджик лукчета, които се топяха в устата. Днес, със същата идея за уют и дълбочина на вкуса, ви предлагам моята адаптирана версия – с баланс между традиция и съвременен, щадящ организма подход.

Комбинацията от гъби, бяло вино, лимон и подправки е не само вкусна, но и изненадващо лека – идеална за хора, които се стремят към балансирано хранене без излишно натоварване на глюкозата и инсулина.


Необходими продукти (за 4 порции

250 г пресни гъби печурки (почистени и нарязани на половинки или четвъртинки, според големината) - аз нарочно подбрах малки ситни печурки, за да ги използвам цели

½ средно голяма глава лук (100 г), нарязана наситно

1 скилидка чесън, фино нарязана

100 мл сухо бяло вино

300 гр домати от консерва - цели, белени, които аз нарязвам сама или от домашна консерва

Сокът от ½ лимон (около 20 мл)

½ връзка пресен магданоз за поръсване преди сервиране

1 стрък прясна мащерка (или ½ ч.л. сушена)

Щипка сух риган

2-3 малки дафинови листа

1 с.л. зехтин

3-4 с.л. вода за задушаване

Сол и черен пипер на вкус

Домашни телешки кюфтенца (по 2 бр. на порция)
Прясна салата от краставици, лимон и зехтин

Начин на приготвяне

В тенджера загрейте зехтина и няколко супени лъжици вода. Добавете наситнения лук и го задушете на среден огън, докато стане прозрачен и мек – около 5 минути. Прибавете чесъна и гъбите, разбъркайте с дървена лъжица и оставете да се запържат леко за 1-2 минути, докато започнат да отделят аромат.

Деглазирайте с бялото вино и оставете алкохолът леко да се изпари – около 2 минути. Добавете лимоновия сок, доматите и разбъркайте добре. Прибавете подправките – мащерка, риган и дафинов лист. Овкусете със сол и черен пипер.

Похлупете и оставете да къкри на слаб огън за около 15 минути, докато гъбите омекнат, а сосът се сгъсти. Премахнете дафиновите листа преди сервиране. Поръсете с пресен магданоз.

Сервирайте топло – с домашни телешки кюфтенца и свежа салата от краставици, подправена с лимонов сок и зехтин. За още по-завършено ястие, добавете резен квасен хляб.

Здравословни ползи

Гъбите са с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри, витамини от група B и антиоксиданти, подкрепящи имунитета и здравето на клетките.

Мащерката и дафиновият лист подпомагат храносмилането и имат антибактериални свойства.

Лимонът внася свежест и допринася за алкално-киселинния баланс.

Доматите осигурява ликопен – мощен антиоксидант със защитно действие.

Съчетавайки ястието с телешко месо и сезонна салата, получавате балансирано ястие с пълноценен протеин, фибри и полезни мазнини – без резки глюкозни пикове.


Нутриенти за 1 порция (с включени 2 телешки кюфтенца и салата)*
Енергия: ~320 kcal

Белтъчини: ~20 g
Мазнини: ~22 g
Въглехидрати: ~11 g
Фибри: ~3.5 g
Гликемичен индекс: нисък
Гликемичен товар: нисък

*Изчисленията са ориентировъчни, базирани на стандартни телешки кюфтета (~80 g общо) и салата от 100 g краставици с 1 ч.л. зехтин и лимонов сок.


  Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар