🍄 Ароматни гъби с вино и домат – с вкус от детството и баланс за днешния ден
Вкусът на това ястие ме връща в онези следобеди от детството, когато къщата ухаеше на лук, гъби и подправки. Баба го приготвяше с малки гъбки – почти като бобчета – и онези сладки арпаджик лукчета, които се топяха в устата. Днес, със същата идея за уют и дълбочина на вкуса, ви предлагам моята адаптирана версия – с баланс между традиция и съвременен, щадящ организма подход.
Комбинацията от гъби, бяло вино, лимон и подправки е не само вкусна, но и изненадващо лека – идеална за хора, които се стремят към балансирано хранене без излишно натоварване на глюкозата и инсулина.
Необходими продукти (за 4 порции
250 г пресни гъби печурки (почистени и нарязани на половинки или четвъртинки, според големината) - аз нарочно подбрах малки ситни печурки, за да ги използвам цели
½ средно голяма глава лук (100 г), нарязана наситно
1 скилидка чесън, фино нарязана
100 мл сухо бяло вино
300 гр домати от консерва - цели, белени, които аз нарязвам сама или от домашна консерва
Сокът от ½ лимон (около 20 мл)
½ връзка пресен магданоз за поръсване преди сервиране
1 стрък прясна мащерка (или ½ ч.л. сушена)
Щипка сух риган
2-3 малки дафинови листа
1 с.л. зехтин
3-4 с.л. вода за задушаване
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
В тенджера загрейте зехтина и няколко супени лъжици вода. Добавете наситнения лук и го задушете на среден огън, докато стане прозрачен и мек – около 5 минути. Прибавете чесъна и гъбите, разбъркайте с дървена лъжица и оставете да се запържат леко за 1-2 минути, докато започнат да отделят аромат.
Деглазирайте с бялото вино и оставете алкохолът леко да се изпари – около 2 минути. Добавете лимоновия сок, доматите и разбъркайте добре. Прибавете подправките – мащерка, риган и дафинов лист. Овкусете със сол и черен пипер.
Похлупете и оставете да къкри на слаб огън за около 15 минути, докато гъбите омекнат, а сосът се сгъсти. Премахнете дафиновите листа преди сервиране. Поръсете с пресен магданоз.
Сервирайте топло – с домашни телешки кюфтенца и свежа салата от краставици, подправена с лимонов сок и зехтин. За още по-завършено ястие, добавете резен квасен хляб.
Здравословни ползи
Гъбите са с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри, витамини от група B и антиоксиданти, подкрепящи имунитета и здравето на клетките.
Мащерката и дафиновият лист подпомагат храносмилането и имат антибактериални свойства.
Лимонът внася свежест и допринася за алкално-киселинния баланс.
Доматите осигурява ликопен – мощен антиоксидант със защитно действие.
Съчетавайки ястието с телешко месо и сезонна салата, получавате балансирано ястие с пълноценен протеин, фибри и полезни мазнини – без резки глюкозни пикове.
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Няма коментари:
Публикуване на коментар