Здравейте, приятели на " Подправено с любов".
Православните пости са почти в края си.
Предходната неделя, преди Великден, православната църква празнува Цветница или „Вход Господен в Йерусалим”. Много обичам този празник, заради символиката, която носи, както и заради феерията от цветове на зараждащата се отново природа.
Празникът е втория голям празник, след Благовещение, на който се разрешава консумацията на риба по вереме на постите.
Избрах да приготвя риба в средиземноморски стил.
Много харесвам този начин на хранене, поради редицата ползи за здравето. За тях ще разкажа в Инстаграм. Очаквам ви и там, ако темата за здравословния начин на живот ви вълнува.
Рецептата за тази риба не отнема много време за приготвяне, а резултатът е разкошна чиния с препратка към лято, море и лежерни дни.
Необходими продукти за 2 порции:
За рибите:
2 цели риби Ципура
провансалски подправки - риган, мащерка, босилек - сухи
сол и черен пипер на вкус
зехтин Extra Virgin
За гарнитурата:
2 глави червен лук
3 скилидки чесън
250 гр чери доматчета
шепа маслини Каламата
сока на половин лимон
връзка пресен магданоз
зехтин
Начи на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата е подготовката на рибите.
Измивам ги под течаща вода, подсушавам с кухненска хартия, натригам ги със сол, черен пипер и провансалските подправки.
Полях рибите със струйка зехтин и ги изпеков в Air Fryer - програма Air Fryer - 180 гр за 30 мин, но може да се изпекат и на фурна.
Докато рибата се пече, приготвям гарнитурата.
В подходящ тиган загрях малко зехтин и запържих за кратко червения лук и пресованите скилидки чесън. Червеният лук е по - крехък и не изисква дълго готвене. Периодично разбърквам и внимавам да не загори. Добавям чери доматчетата, нарязани на малки кръгли парченца, разбърквам и готвя още минута, две.
Преди да оттегля тигана от котлона, буквално на финалните секунди от готвенето, добавям сока от половин лимон, шепа маслини Каламата без костилки и ситно нарязан пресен магданоз.
Сервирам рибата, като внимателно я поливам ,с помощта на лъжица, с малко от ароматната зеленчукова гарнитура.
Опитайте!
Обещавам, че ще останете очаровани, ако сте любители на рибата.
Рецептата може да се изпълни и с други видове риба, но за мен сякаш Ципурата най й отива.
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм
Благодаря
Няма коментари:
Публикуване на коментар