Шоколадови мъфини с остатъчен квас - със стафиди и фъстъчено масло / Chocolate muffins with leftover sourdough - with raisins and peanut butter

Здравейте, приятели!
С тази рецепта искам да поставя началото на моето квасено предизвикателство, за което подробно разказвам в Инстаграм Профила си
Ако ви е любопитно, ще се радвам да ви видя и там, за да споделяме и да се учим заедно.
Специално за вас съм създала и Акцент Квас в Стори, където може да проследите целия процес по създаването на квас от нулата.
Голямо приключение си беше.
Тези мъфини са приготвени с остатъчен квас, докато чакам моето квасче да " узрее" и набере достатъчно сила, за да мога да приготвя и хляб с него.

*Квасът ми е приготвен със смес от пълнозърнести брашна на Екосем - Лимец и пълнозърнесто пшенично - захранвам кваса с 1 пълна с.л от квас " Майка" : 50 мл изворна вода: 50 гр брашно.  След всекидневното захранване на квас " Майка" това, което остане, отделям в друго бурканче и държа в хладилник. Точно част от това " излишно" количество ЖИВОТ съм използвала за направата на тези вкусни домашни квасени мъфини.


Необходими продукти

Мярка - ч.ч с вместимост 300 мл течност
Количество за 12 бр мъфини, с големина, като на снимките

1 ч.ч остатъчен квас *
3 яйца
200 гр кокосова захар Dragon Superfoods
1/2 ч.ч нерафинирана кафява захар
1 капсула ванилия
3 пълни с.л фъстъчено масло  - използвам Био Фъстъчен Тахан на bettr_
1 ч.ч тъмни стафиди без консерванти на Bio Klasa
1/2 ч.ч  био Какао на прах сурово на Dragon Superfood
1 и 1/2 ч.ч пълнозърнесто ръжено брашно на Екосем
1/2 ч.ч кисело мляко
1/2 ч.ч олио или зехтин ( вероятно може да използвате и други мазнини, но не съм пробвала и не мога да кажа за резултата на този етап)

Начин на приготвяне:


В купа разбих 3 - те яйца с двата вида захар, докато захарта се стопи. Може да използвате и миксер, но аз работих с кухненска тел. 
В отделка купичка смесих какаото и фъстъченото масло. Разбърках, докато се смесят добре и се получи крем, подобен на течен шоколад.
Добавих към яйчената смес. Ароматизирах с ванилията.
Последователно прибавих в голяма стъклена купа:
1. Яйчената смес
2. " Шоколадовата" смес
3. Киселото мляко
4.Олиото
5. Остатъчния квас
6. Стафидите
7. Брашното

Разбърках всичко, първо с шпатула, после с ръцете си - до гъсто кексово тесто.
Покрих купата със стреч фолио и оставих на кухненсния плод да почива и втасва.
Престоя така около 5 часа.
Разпределих сместа във формички за мъфини, предпарително покрити с хартиени кошнички - моите съм си направила сама от хартия за печене, но може да използвате и други, с които разполагате. Не бива да са много плитки, или ако са и ги пълните до 1/3, вероятно ще се наложи да изпечете и втора доза мъфини - просто ще се получат повече, но по - малки.
Пекох мъфините в предварително загрята на 220 гр фурна - на горен и долен реотан, без вентилатор и за около 30-35 мин.
Наблюдавайте ги, защото всяка фурна е различна.
Охлаждам мъфините върху рещетка.
Пожелание може да ги поръсите с малко пудра захар или да им приготвите газура от черен шоколад.

Да ви е сладко!


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!
















 



Няма коментари:

Публикуване на коментар