Здравейте, приятели!
За кафето днес поднесох много вкусен и ароматен портокалов кейк.
За мен рецептата беше голяма изненада.
Признавам си, на първо четене въобще не ми се вярваше да се получи, при това много вкусно!
Кейкът се приготвя без брашно и мляко и с почти никакви продукти.
Подходящ е за настоящите Великденски пости.
За съжаление, аз изпуснах всички православни пости тази година (по ред причини и оправдания), но си запазвам рецептата и дано пак ми се получи скоро с постенето.
Приготвям кейка два пъти за тази седмица и двата пъти не стига до прилични снимки.
Тези парченца са последните спасени.
Рецептата търпи и вариации - може да се добавят сушени череши, стафиди или капки черен шоколад.
Необходими продукти:
използвани мерки - чаша с вместимост 200 мл. течност
1 чаша захар
1 чаша портокалов сок (прясно изцеден)
1 чаша вода
1 портокалова кора (настъргана) - в момента не разполагах с нетретирани Био портокали и затова кора не сложих, но запазих пулпа от портокалите и ги добавих в кексовата смес
60 мл слънчогледово олио
1 пакетче бакпулвер на д-р Йоткер
1 капсула ванилова есенциа на д-р Йоткер
3 чаши брашно (пресято)
2 с.л пълномасленно какао
Начин на приготвяне:
Пригответе си първо портокаловия сок, като за целта изцедите два по - малки или един голям портокал. Трябва да получите 200 мл. прясен сок. Запазете пулпа, ако ще го използвате или
настържете кората на единия портокал.
Разбийте захарта и портокаловия сок с телена бъркалка в дълбока купа.
Добавете другите съставки (олио, вода, брашно, бакпулвер, ванилия, портокалова кора) и разбъркайте добре.
Отделете част от тестото, добавете в него какаото и разбъркайте добре.
Изпечете кейка в кексова форма с незалепващо покритие, като изсипете част от бялото тесто, следва тесто с какао (тук разбъркайте малко какаовото тесто с дървено шишче, за да се получат шарки) и отново от бялото тесто.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор) за около 40-45 минути.
Кекса поставих на второ ниво от горе надолу и пекох на горен и долен реотан.
През първите 20 мин. от печенето фурната не се отваря, за да може кекса да се надигне добре.
Преди да го извадите от фурната направете тест с клечка за зъби или дървено шишче. Те трябва да излизат сухи и без полепнало тесто по тях.
След като извадите кейка от фурната, изчакайте да се охлади напълно и след това го извадете от формата, като го обърнете върху поднос.
Пожелание поръсите с пудра захар.
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.
Благодаря!
Благодаря на прекрасната Anelia Lia (Фейсбук - Турски вкусотии) за поредната прекрасна нейна рецептата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар