Питка " Роза с чесън и риган / Homemade Pogacha Bread with garlic and oregano




Здравейте, приятели!
В първия ден на новата година сервирах на любимите същества вкусна питка с чеснов аромат и риган.
Рецептата съм си записала от един от руските кулинарни форуми, които чета.
Привлякоха ме интересната форма и многото положителни резултати и похвали за сполучливата рецепта.

Реших да пробвам и аз и Ви уверявам лично, че резултатът е превъзходен!
В оригинал рецептата беше представена само със сирене, но аз реших да я обогатя с чеснов аромат и риган.

Необходими продукти:

За тава с размери 30 см в диаметър
Тесто:
900 - 1000 гр брашно
11 г суха мая
500 мл леко затоплено прясно мляко 
2 супени лъжици захар - равни, без връх
1 равна с.л сол
120 гр масло (разтопено)
120 мл. растително масло
Плънка:
250 гр сирене
100 гр масло (разтопено)
чесън на прах и сух риган за поръсване на лентите

Начин на приготвяне:

В дълбока купа смесете топлото мляко с половината захар, маята и 2-3 с.л. брашно и оставете настрана за 15-20 минути. Ще се получи кашица с мехурчета. Това е т.н опара или закваска за тестото.
След това добавете останалите съставки и замесете меко, еластично тесто, покрийте купата с кърпа и я сложете на топло, така че тестото да удвои обема си (отнема около 2 часа).
Един съвет от мен - когато месите, винаги слагайте първо течностите и след това добавяйте брашното на порции. Гъстотата на тестото се регулира (за добър резултат) с брашно, а не с вода. Тестото трябва да е с гъстота на пластелин и да не лепне по ръцете.
Разделете готовото тесто на 2 части, разточете всяка на правоъгълник, намажете с масло, нарежете на парчета и поръсете с сирене, чесън на прах и риган.
 
След това навийте роза от едно парче и я поставете в центъра на намазана с олио тава. 
Вземете едно по едно и останалите парчета тесто ги поставете в тавата в кръг около розата. 
Намажете готовата питка с разбито яйце или малко прясно мляко, поръсете с риган, покрийте с кърпа и оставете да почине 20 минути.
Печете в загрята на 180 гр. фурна до приятен златист загар.
След изпичане намажете питката с разтопено масло, напръскайте леко с вода и завийте с кухненска кърпа, за да може питката да се задуши и стане мекичка.
Приятен апетит!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!













 

Няма коментари:

Публикуване на коментар