Здравейте, приятели!
Ястието, което приготвих днес, е от традиционната българска кухня, но непознато до този момент за мен.
В моето семейство най-често готвим кисело зеле с месо (месо с кокал), мързеливи сарми или сарми от кисело зеле с кълцано месо или кайма.
В това ястие месо няма, но се оказа много вкусно.
Приготвя се сравнително бързо. Оказа се чудесен начин да оползотворя останал ми варен ориз за гарнитура.
Ето и самата рецепта:
Необходими продукти - за около 6 порции
1 кг кисело зеле - използвах нарязано зеле на Софра
1 глава лук
100 мл олио
1 ч.л червен пипер
100 гр предварително сварен ориз
150 гр. настърган кашкавал
200 мл. прясно мляко
3 яйца
сол и черен пипер на вкус
В оригиналната рецепта към ориза се прибявя и една връзка магданоз, но аз не обичам сготвен магданоз и не сложих.
Начин на приготвяне:
В тиган загрях малко олио. Добавих нарязаното зеле и една глава ситно нарязан лук и задуших, докато зелето леко поомекне. Добавих червен пипер, разбърках, готвих още 2-3 мин. и оттеглих от котлона.
В купа смесих предварително сварения ориз, настъргания кашкавал, сол и черен пипер на вкус.
В отделна купа разбих яйцата и прясното мляко.
Ястието подредих в намаслена правоъгълна тава по следния начин: ред кисело зеле, по средата разпределих оризовата смес, отгоре нов ред кисело зеле.
Мусаката залях с разбитите в млякото яйца.
Пекох във фурна на 200 гр. до приятен златист захар на заливката.
Сервирах с природен антибиотик (скилидки чесън), кисело мляко и домашен пресен хляб.
Да Ви е сладко!
Източник: Стари български рецепти - издание на списание Кулинарен Журнал.
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.
Благодаря!
Няма коментари:
Публикуване на коментар