Здравейте, приятели!
Десертът днес е радост за небцето!
Нежна, леко зърнеста структура, ухание на ванилия и сладък млечен шербет!
Сладкиш " Три Лъжици" идва от турската кухня и като повечето турски сладости е сочен, лепкав , сладък и много ароматен.
Точно като за първите есенни дни!
🍁🍁🍁
Мога да го опиша като сладкиш тип Реване.
Приготвя се в съчетание на брашно и грис и се залива с ароматен млечен шербет. Количеството на шербета може да варира, но за това количество продукти на блата то е мин. 550 - 650 мл.
За това количество течност трябва да изчакате мин. 3- 4 часа, за да попие в блата.
Съвет: като за първи път започнете с по - малко количество сироп - 550 мл., за да сте сигурни, че сладкишът няма да плува. Може да достигнете до 650 - 700 мл., но ще трябва да изчакате попиване от една нощ преди консумация.
Тази неустоима сладост има само един недостатък - това изчакване, но си заслужава всяка хапка.
За успеха на рецептата е важно тавата, в която ще печете блата да не е много голяма и затова ще дам размерите на моята тава, за да ви се получи точно като при мен.
Заливате с шербета на принципа на всеки сладкиш със захарен сироп - студен блат и топъл сироп или обратно. Заливайте сладкиша с черпак от край до край, всеки милиметър, така че да се напои равномерно. При заливането ще видите, че блата "дърпа' шербета почти мигновено.
При моето количество на сиропа- 650 мл., блатът пое течността до последната капка.
Намалих малко и захарта, така че да не е много сладко.
Не мога да ви лъжа, че сладкиша е лек, диетичен и т.н.
Той е точно такъв , какъвто трябва да бъде - в най - добрите традиции на сладкишите от Ориента - разкошен, щедър на сладост, вкусен, богат и сочен.
Ако сте на диета - определено не е за вас!
Рецептата научих от страхотната група за Турски рецепти в социалната мрежа Фейсбук, на която съм член и е на прекрасната администраторка Анелия Лия.
Благодаря, Анелия!
Необходими продукти:
за правоъгълна тава с размери 33/23см.
За блата:
3 яйца
3 супени лъжици с връх захар
3 супени лъжици с връх грис
3 супени лъжици олио
3 супени лъжици прясно мляко
3 супени лъжици с връх брашно
1 пакетче ванилова захар
1 пакетче бакпулвер от 10 гр.
За шербета:
600 мл. прясно мляко
350 гр захар - може да намалите до 300 гр, ако не искате да е много сладко
1 капсула ванилия на д-р Йоткер
За декорация:
използвала съм кокосови стърготини и сушени червени боровинки, но може да използвате и натрошен шам-фъстък
Начин на приготвяне:
На блата:
В купа разбийте с миксер яйцата и захарта до побеляване.
Прибавете и останалите съставки и разбъркайте до хомогенност.
Получава се тесто с една идея по - рядко от тестото за кекс.
Пресипете тестото в тава, застлана с хартия за печене и загладете, за да се разпредели равномерно.
Сложете блата да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, до готовност (около 30 мин). Охладете блата добре преди да го залепете със сироп.
На шербета:
Смесете захарта и млякото в касерола и леко загрейте на котлона. Разбъркайте, докато захарта се разтопи напълно. Добавете ванилията.
Бележки: - в оригиналната рецепта млякото не се загрява , а захарта се бърка в студеното мляко, докато се разтопи, но аз си помогнах леко с котлона, а и не исках да има захар, която да хруска.
Уверете се , че блатът е изстинал добре и започнете да заливате с топлия сироп ( не врящ, но все пак топъл).
Заливайте с малко черпаче или лъжица равномерно и от край до край.
Ще видите как сладкишът започва да просмуква сиропа и блата почти удвоява обема си.
Когато сладкишът попие млякото ( отнема мин.три часа) декорирайте, нарежете, охладете добре и сервирайте.
Поднесох сладкиш "Три лъжици" със заквасена сметана, кафе и любов!
Да ви е сладко!/ Afiyet Olsun!
Няма коментари:
Публикуване на коментар