Броколи със сос бешамел и сирена на фурна /Baked Broccoli With Bechamel Sauce and cheese - Easy delicious recipe


Здравейте приятели!
Днес ви предлагам една от рецептите, които приготвям набързо след напрегнат работен ден.

Използвам продукти от наличните запаси (винаги държа пакети броколи във фризера точно за спешни случай).
Останалите продукти са лесно достъпни и откриваеми във всеки супермаркет.
Времето за готвене е кратко, а резултата превъзходен!
Обичам тази рецепта, защото с нея успявам да предложа броколи на деца (вероятно заради кадифения вкус на бешамела и разтапящите се сирена с хрупкава коричка).
Ястието е подходящо и за lunch - box за училище или офиса.

Необходими продукти:

800 гр замразени броколи - използвам замразени броколи на Bonduelle
2 бр сирене Моцарела  - 250 гр
150 гр натрошено бяло саламурено сирене
100 гр настърган кашкавал + 80 гр настърган пармезан ( може да го пропуснете и да използвате само кашкавал)
сол на вкус
олио за намазняване на тавата за печене
За соса:
За соса бешамел:
50 гр масло
50 брашно
500 мл мляко
Сол и черен пипер на вкус
Щипка настъргано индийско орехче -
 за тънкостите при приготвянето на сос Бещамел съм писала тук

 

Начин на приготвяне:

Бланширайте замразените броколи в кипяща подсолена вода за кратко (около 2-3 мин).
Веднага изплакнете в гевгир и под течаща вода броколите, за да спре процеса на готвене.
По този начин броколите остават свежи и с непроменен цвят.
Прехвърлете розичките броколи в тава за печене, леко намаслена с илио.
Заемете се с приготвянето на бешамела.
Загрейте маслото в тиган. Прибавете брашното и разбъркайте. Пържете само 2- 3 мин. (не повече), като бъркате с телена бъркалка. Започнете да прибавяте студеното прясно мляко на порции, като бъркате енергично с бъркалката. Аз добавям млякото на три порции. Първо прибавям 1/3 част от млякото и разбърквам много енергично с бъркалката, за да няма бучки. След това последователно разреждам с останалото мляко. Работя бързо, на 5-та степен на котлона от възможни 9.
Ако все пак соса се получи с бучици, преди да го използвате го прецедете.
Охладете леко соса и го разпределете върху броколите.
Натрошете отгоре саламуреното сирене, разпределете равномерно кръгчета моцарела, поръсете с настърган кашкавал и пармезан и печете в загрята на 250 гр, фурна до хрупкава коричка.

Сервирайте със свежа салата и Voilà - вечерята е готова.
 



Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога .Благодаря ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар