Свинско филе с бирен сос и задушени гъби в масло/ Pork fillet with beer sauce and stewed mushrooms in butter




Изключително семпла, но много вкусна рецепта👌.
Месото се получава крехко и сочно. 
Гарнирано с ароматни гъбки🍄🍄🍄 и пухкаво картофено пюре.
А, да.....и бира🍺.
Перфектната вечеря - без много усилия!
Наздраве приятели!

Необходими продукти:

Свинско филе - около 800 гр.
150 мл бира
100 мл вода
2 с.л олио
сол, млян черен пипер и кимион - на вкус - (казвам на вкус, защото винаги натърквам парчето месо повече с кимион, отколкото с черен пипер, но познавам и доста хора, които ми поръчват точно обратното)
2 бр. дафинов лист - сух
2 зрънца бахар

За сгъстяване на соса:
1 с.л брашно - размито в 1 к.ч вода

За гарнитурата от гъби:

500 гр гъби
2 с.л масло

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е да подготвим месото. 
С остър нож се отстаняват ципите на месото, ако има останали. Измиваме и подсушаваме добре парчето месо. Натъркваме го със сол, млян черен пипер и млян кимион.
Поставяме месото в тавичка, в която ще печем и го заливаме с бирата, водата и олиото.
Покриваме тавичката с алуминиево фолио  ако искате да го избегнете, може да приготвите ястието в йенски съд с капак, като на финала допичате без капака).
Печем на 250 гр. до завиране на течностите в тавичката.
Намаляваме температурата до 200 гр. и печем още 1 час и 30 мин..
След това  махаме фолиото и добавяме в тавата дафиновия лист и бахара.
Печем без фолиото още около 30-40 мин, като периодично поливаме със соса.
На финала сгъстяваме соса с 1 с.л брашно размито в малко вода.

За гарнитурата: измиваме гъбите и ги нарязваме на едро.
Разтопяваме маслото в тиган.
Поставяме гъбите вътре и пържим докато течността от гъбите се изпари и те останат на мазнина. Посоляваме на вкус и подправяме с черен пипер.
И...нищо повече,освен пухкаво картофено пюре и чаша бира🍺.
Наздраве!
Това ми е най - бързото и може би едно от любимите ми начини да готвя и похапвам свинско.
Свързвам го с детсвото си❤ - често се готвеше у дома, когато посрещахме гости.
Т.е. може да се каже,че рецептата е Ретро един вид😀🐷😀.
Споделям я с вас и дано ви хареса!

Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!









1 коментар: