Лятото е любимият ми сезон, заради изобилието от пресни плодове и зеленчуци и възможността да готвя любимите си гозби без ограничения и компромиси.
Зеленчуците отгледани на открито под лъчите на слънцето имат несравним вкус и аромат.
Днес ви предлагам ястие, което е подходящо не само за моя режим на хранене, но и за цялото семейство.
Още едно предимство - не тече и може да се пренася в кутия.
За успеха на ястието е добре да смелите сами месото, което ще използвате или да помолите да направят това вместо вас в любимата ви месарница.
Ето и точната рецепта по която приготвям тези вкусни " Ладийки" от патладжан.
Необходими продукти:
4 големи патладжана
2 червени чушки
2 зелени чушки
скилидка чесън
1 морков
1 глава стар лук
400 грама мляно месо - телешко или смес телешко: свинско
1 голям месест домат
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч.л кайенски пипер
1/2 ч.л пушен червен пипер
шипка машерка
За поръсване :
около 250 гр настъргани твърда моцарела и кашкавал
връзка пресен магданоз - за поръсване преди сервиране
Начин на приготвяне:
Започнете с подготовката на патладжаните, защото ще е необходимо време да се отцедят от горчивия сок.
Разрежете ги надлъжно през средата на две равни половини.
Направете разрези с остър нож и поръсете със сол. Оставете настрани, за да си пуснат горчивия сок - отнема около 30 мин.
Изплакнете отцедените патладжани и издълбайте внимателно с лъжичка вътрешността им.
Тази издълбана част също ше използваме за плънката.
Нарежете лука, морковите и чушките на ситно.
Обелете домата и нарежете и него на малки кубчета.
В дълбок тиган загрейте малко зехтин и в него задушете зеленчуците - лука, чушките, моркова и ситно нарязаната издълбана част от патладжаните. Когато зеленчуците поомекнат прибавете мляното месо, разбъркайте, за да стане на "трохи", подправете с подправките, добавете доматите и гответе, докато плънката остане почти на мазнина.
Оставете плънката да се охлади.
Подредете издълбаните патладжани в намазана с малко зехтин тавичка.
Разпределете плънката във вътрешността на патладжаните.
Покрийте тавичката с хартия за печене и фолио (или само фолио) и печете в загрята на 220 гр фурна за около 20 - 30 мин.
Премахнете фолиото, проверете патладжаните дали са омекнали и ако са ги поръсете с настърганите сирена (30 мин. при мен под фолио са достатъчни, за да омекнат " ладийките " от патладжан). Върнете да се допекат на горен реотан, докато сирената се разтопят и се получи апетитна коричка.
По желание може да сервирате ястието с млечно - чеснов сос.
Да ви е сладко!
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.
Благодаря!
Чудесна рецепта! Огладнях! :)
ОтговорИзтриване