Пиле Шаурма е традиционна рецепта от Близкия Изток.
Тайната е в комбинацията от подправки.
Пилешката Шаурма се приготвя от дълго мариновано с характерни подправки пилешко месо, което се пече на шиш или специален грил, подобно на дюнер кебап и се сервира в компанията на много пресни зеленчуци, таханов или млечен сос и всичко това поднесено във вкусни арабски джоб питки (при моето ВМНВХ просто ги пропуснах за себе си).
В домашни условия въртенето на месото на шиш може да се окаже предизвикателство, но аз открих лесна рецепта, с която да постигна същия автентичен вкус у дома (или поне така твърди източникът на рецептата - линк в края на публикацията)
Може да използвате предварително разфасовано пиле или ваши любими части от пилето - бутчета, крилца, филе.
Подправките комбинирайте в съотношение, което ви харесва - наблегнете на лютото, ако го обичате или пък на останалите подправки, както направих аз.
Мариновайте пилето добре, като го натъркате от всички страни със сместа от подправки и го забравете поне за 3 часа в хладилника.
След това изпечете на фурна.
Подгответе си таханов сос, Дзадзики или свежа салата с пресни домати и краставица и се насладете на това екзотично, лесно и много вкусно ясти е с пиле.
Необходими продукти:
1 цяло пиле - около 2 кг или същото количество бутчета, филе
2 големи глави лук - нарязани на тънки полумесеци
сокът от един лимон
1/3 ч.ч Зехтин Extra Virgin
за сместа от подправки:
3/4 с.л млян кимион
3/4 с.л куркума на прах
3/4 с.л млян кориандър
3/4 с.л чесън на прах
3/4 с.л червен пипер
шипка кайенски пипер - увеличете количеството, ако обичате люто
1/2 ч.л смлян карамфил
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете в купа подправките.
Подгответе парчетата пиле, като ги нарежете на порционни парчета или на малки хапки.
Посолете, добавете подправките за шаурма и разбъркайте. Добавете лука, лимоновия сок и зехтина. Смесете всичко отново. Покрийте купата и оставете в хладилник за 3 часа или за една нощ. Ако нямате време, може да изпечете пилето и веднага, но мариновано е разкошно - аз мариновах за 3 часа.
Поставете пилето в тава и изпечете в загрята на 220 гр. фурна.
За да получите хрупкава коричка, на края на готвенето запечето пилето за кратко само на горен реотан.
Докато пилето се пече пригответе гарнитурите по избор
- салата от краставици и домати
- таханов сос - приготвен от чесън ,сол, сусамов тахан, лимонов сок и ситно нарязан пресен магданоз, разбити до хомогенност.
- прясна рукола
- Гръцко Дзадзики с мента
- маслини каламата
- кисели краставички
Аз сервирах пилето с Дзадзики и прясна салата от домати и краставици.
За Дзадзики него ще са ви необходими:
- цедено кисело мляко
- прясна краставица - нарязана на малки кубченца
- пресен копър
- стръкчета прясна мента
- пресовани скилидки чесън
- сол на вкус
- зехтин.
Смесете всички съставки в купа. VOILÀ
Източник - https://www.themediterraneandish.com/chicken-shawarma-recipe/
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.
Благодаря!
Ох, колко вкусно изглежда, непременно ще пробвам рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Ще се радвам и на Вас да се хареса!
Изтриване